Annons

Föl­je­tongen brexit går vidare i to­tal osäkerhet

Opinion En ny folk­om­röst­ning kan­ske är enda chansen att få brexit­frå­gan av­gjord.
Opinion • Publicerad 18 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För­hand­lingarna mel­lan pre­mi­är­mi­nis­ter The­re­sa May och op­po­si­tions­le­da­ren Je­re­my Corbyn har brutit sam­man. De för­sökte komma runt bloc­ker­ingen i par­la­mentet om hur Stor­bri­tan­ni­en ska lämna EU ge­nom att kom­pro­missa ihop sig om ett för­slag som skulle kun­na få ma­jo­ri­tet. Det byggde en­ligt upp­gift på att en tull­uni­on mel­lan EU och Stor­bri­tan­ni­en ska följa när britterna lämnat. Det skulle bland an­nat lösa pro­blemen med gränsen mel­lan Ir­land och Nord­ir­land.

Att de haft svårt att enas är inte för­vånande. Båda är pressade av splittrade par­tier, där stora mi­no­ri­teter skulle bli miss­nöjda, oav­sett hur en kom­pro­miss skulle se ut.

Annons

Ett an­nat pro­blem är att The­re­sa Mays pos­i­tion i sitt par­ti blivit allt svagare.

När Bor­is Johnsson, skan­dal­om­su­sad ti­digare ut­ri­kes­mi­nis­ter, de­kla­rerat att han inte kommer att re­spek­tera en upp­gö­rel­se mel­lan To­ries och La­bour om han skulle bli par­ti­le­da­re och där­ef­ter att han vill kan­di­dera till den posten blev det droppen som gjorde att öl­sej­deln rann över för Corbyn. Han av­bröt för­hand­lingarna efter­som ”pre­mi­är­mi­nis­terns ero­derade auk­to­ri­tet” gjorde det me­nings­löst att söka en upp­gö­rel­se.

May har lovat sitt par­ti att ange en slut­punkt för sitt par­ti­le­dar­skap ef­ter att ett av­tal röstats ige­nom i par­la­mentet. Nu lär det inte ske, så när av­går hon?

Än större blir osäkerheten om det ska ordnas en ny folk­om­röst­ning. Det kan­ske är enda chansen att få brexit­frå­gan av­gjord.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons