Annons

”Valresultatet påverkar oss i Osby”

Osby Lokala politiker om varför man ska rösta och vilka frågor de vill lyfta fram.
Osby • Publicerad 18 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

EU-valet kommer allt närmare. Den 26 maj är det valdag. Norra Skåne har frågat de tre blocken i Osby kommun – som representeras av Niklas Larsson (C), Marika Bjerstedt Hansen (S) och Carl Bejvel (SD) – om vad de tycker är viktigast i årets val till EU-parlamentet.

Annons

Niklas Larsson (C):

1. Jag tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet. Mycket av den svenska lagstiftningen påverkas direkt av beslut i EU. Jag kommer rösta på Centerpartiet för en bättre klimatpolitik med förnyelsebar energi och lägre utsläpp samt för sund och säker mat med ett bra djurskydd. Det är frågor som man kan påverka i EU.

2. Främst röstar man på ett parti, men det är betydligt många fler som personkryssar i EU-valet än i andra val i Sverige. Leta upp en kandidat du har förtroende för och kryssa den personen. Jag kryssar Fredrick Federley precis som förra gången.

Annons

3. Man kan påverka vilken väg man vill att EU ska gå. Jag röstar för ett grönt, öppet Europa med sund och säker mat.

4. Den viktigaste frågan är miljöpolitiken samt en säker matproduktion med bra djurhållning utan antibiotika.

5. Centerpartiet tillsammans med Feministiskt initiativ är de enda svenska partierna i EU-parlamentet som inte vill minska EU-stödet till jordbruket.

6. Valrörelsen till EU-valet är mycket kortare än ett allmänt val i Sverige. Jag tycker nog att det belyses för lite.

7. Många personer upplever nog att EU är långt borta och att man inte kan påverka något. Dock är svenskarna väldigt EU-positiva. Osby kommun var dock den kommun i Skåne med högst andel nej-sägare när vi röstade ja eller nej till EU.

Marika Bjerstedt Hansen (S):

1. Oavsett vad man tycker om EU så har vi lämnat över en del av våra beslut till EU.

2. Det är viktigt att personerna vi väljer är duktiga på att driva frågor som berör Sverige. Men man ska veta vilken partigrupp de kommer att sitta med i. Kolla gärna Europaportalen för bra information!

Annons

3. Alla har ett ansvar för åt vilket håll den demokratiska utvecklingen i Europa går och just nu är ingenting självklart. Valresultatet kommer att påverka oss i Sverige och i Osby och jag ser det som både ett ansvar och ett privilegium att ta ställning.

4. Klimatfrågan! Politiken i EU har mycket större genomslag än vi klarar genom nationell lagstiftning. Vi måste lösa klimatproblemen tillsammans. Annars går vi till historien som den enda generation som visste allt men inte gjorde något.

5. Jag tycker det är viktigt att Sverige i högre grad blir mer självförsörjande på livsmedel. Jordbruksstödet bör utformas på ett sådant sätt att småskalighet uppmuntras och transporter minskar. Det skulle minska utsläppen och vår sårbarhet vid kriser på samma gång.

6. Nej, tyvärr. Hittills har det mest belyst bråk mellan olika personer som nästan ingen känner till. Istället för att informera om viktiga frågor som skillnader i klimatfrågan, demokrati och säkerhet har vi fått höra om trams som ingen begriper.

7. Jag tror att engagemanget minskar när avståndet till makten ökar.

Carl Bejvel (SD):

1. En stor del av de beslut vi tar i Sverige och på kommunnivå är på grund av EUs lagstiftning. Vi anser att flertalet av dessa beslut skall vara nationellt eller kommunalt grundade och inte framtagna av ett parlament i Bryssel. EUs påverkan är större än många människor tror på politiken i Sverige, därför är det viktigt att rösta.

2. Vi tror man i största del röstar på ett parti.

3. Se fråga 1.

Annons

4. Minska den överstatlighet som EU är på väg emot och bygg ett sammanhållet Europa på samarbete och frihandel och mer självständiga nationalstater.

5. Som kommunalpolitiker är vi inte så direkt insatta i dessa detaljfrågor så vi avböjer att svara på den frågan. Dock kan vi konstatera att i EUs enormt pengaslukande apparat finns det säkert mycket utrymme och områden att titta över och minska på kostnader och i vissa fall rikta om dessa.

6. Inte lika bra som inför riksdagsvalet och inte i paritet med det viktiga val som faktisk EU-valet är för Sverige.

7. Förmodligen för att EU är ett så komplicerat bygge så flertalet människor inte förstår det och därav inte är så intresserade heller.

bild 1/4
Carl Bejvel (SD).
EU-flaggor. FOTO: ARKIV
Niklas Larsson (C).
Marika Bjerstedt Hansen (S) i Osby.
Carl Bejvel (SD).
EU-flaggor. FOTO: ARKIV
Fakta:

Valdeltagandet

Valdeltagandet till EU-parlamentet brukar vara lågt. I valet 2014 låg deltagande i Östra Göinge på 40,5 procent, Osby 42,5, Kristianstad 43,0, Hässleholm 44,2, Bromölla 52,0 procent. Det skånska genomsnittet låg på 48,7 procent och i riket röstade 51,1 procent av befolkningen i EU-valet. Men intresset har ökat genom årens lopp. valdeltagandet i riket låg på 37,8 procent 2004 och gick upp till 51,1 procent 2014.

Partierna

Tolv partier deltar i EU-parlamentsvalet (i bokstavsordning):

Centerpartiet

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons