Annons

Bullrig bil på nya jaktmarker

MOTOR Nya Kia Proceed ser inte alls ut som den gamla. Fjolårets lilla GT-bil med två dörrar har fått fem dörrar och en shooting-brake-kaross som skvallrar om att den koreanske tillverkaren nu ger sig ut på nya domäner.
Publicerad 19 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Kia har i likhet med tjeckiska Skoda profilerat sig som tillverkare av förnuftiga, praktiska och prisvärda bilar. En strategi som har varit lyckosam för dem båda. I fjol fick Kia bara stryk av Volvo och VW i försäljningsstatistiken i Sverige.

Annons

Den vanliga Kia Ceed-kombin SW är med motsvarande utrustningsnivå och samma 1,4-litersmotor nästan 20 000 kronor billigare. Dessutom rymligare.

Annons

Är den snygg? Ska man köpa en bil för utseendets skull? För att den ger glans åt garageuppfarten? Jodå, linjeföringen är elegant, formad av prisbelönte Peter Schreyer, men frågan är om Luc Donckerwolke har samma smak och låter modellen leva vidare. Den före detta chefsdesignern hos Lamborghini tog i höstas över hos Hyundai/Kia.

Rolf Gildenlöw/TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons