Renée Carlsson, Hållbarhets- och kommunikationschef på Länsförsäkringar, Jimmie Ask, räddningschef Osby och Pär Holmén lantbrukare. Alla är överens om att samarbete krävs vid stora bränder som den i Hästveda. Foto: hans Bryngelson
Gödselspridare var till stor nytta under brandbekämpningen. Foto: Johan Nilsson/TT
Många boende tvingades evakueras från det stora område som eldhärjades. Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/TT

”Alla samarbetade bra under branden”

hässleholm Alla inblandade gjorde sitt yttersta och samarbetet gick mycket bra.
Så vill räddningstjänst, lantbrukare, skogsägare och frivilliga sammanfatta insatsen efter den omfattande skogsbranden mellan Hästveda och Osby i slutet av april.

– Vid branden i Hästveda tidigare i vår och under fjolårets skogsbränder har vi sett ett fantastiskt engagemang från frivilliga. Lantbrukare, skogsägare och andra har ställt upp med maskiner, utrustning och handkraft. Det är ett engagemang gör verklig skillnad, inte minst för att förhindra återantändning, säger Renée Carlsson, hållbarhets- och kommunikationschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Det kunde lantbrukaren Pär Holmén och räddningschefen i Osby, Jimmie Ask, intyga under ett möte som hölls under måndagen med många av de inblandade i släckningsarbetet.
– Samarbetet gick mycket bra, säger Pär Holmén som var en av ett 30-tal traktorförare som på ett eller annat sätt såg till att försöka hindra spridningen av branden, bland annat genom att sprida ut gödselvatten längs skogsvägarna.
Han berättar hur några personer på en mekanisk verkstad snabbt ”byggde om” gödselspridarna så att vattnet kunde spridas mycket bättre. Pär var också engagerad i att ringa runt till sina lantbrukskollegor och konstaterade redan då att alla ställde upp oerhört snabbt.

Räddningschef Jimmie Ask från Osby var den som styrde räddningsinsatserna. Han berättar hur man snabbt efter larm kom på plats och nästan lika snabbt kunde räkna in en stor räddningsstyrka från flera kommuner, poliser, hemvärnsmän och många frivilliga lantbrukare och skogsägare.
– Tur var också att vi snabbt fick fem helikoptrar till vår tjänst, tillägger han.
Han berättar hur räddningstjänsten i Osby tillsammans med LRF tagit fram en beredskapspärm, med förteckning äver frivilliga och resurser, som kan tas i bruk vid exempelvis stora skogsbränder. Detta är nu något som Länsförsäkringar vill jobba vidare med.
– Vi måste hitta nya sätt att samarbeta i nya frivilliga organisationer, inflikar Renée Carlsson.

I samband med dagen möte i Hässleholm berättade Ann Ohlsson, Kvalitet och utvecklingschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad att bolaget valt att nominera traktorförare och lantbrukare som bidrog till släckning- och eftersläckningsarbetet i Hästveda till ”Rådigt Ingripande” ett pris som årligen delas ut av Brandskyddsföreningen.

Dagens fråga

Vill du ha söndagsöppet på Systembolaget?

Loading ... Loading ...