Den åtalade 34-åringen fångades av en övervakningskamera på centralstationen i Göteborg den 16 januari, i samband med att en valp överlämnades till en köpare. Foto: Polisens förundesökning
Kennelägaren bands med silvertejp och slogs blodig. Foto: Polisen

Fem åtalas för det brutala valprånet

ÖNNESTAD/KRISTIANSTAD Redan två veckor innan de sex golden retrievervalparna stals från en kennel i Önnestad lade en av de misstänkta ut en annons om valpar till salu på Blocket, och uppmanade intresserade att höra av sig om vad just de kunde erbjuda för hem.
Det framgår av åtalet mot fem personer som misstänks vara inblandade i rånet, som väcktes på måndagen.

Av de fem personer som står åtalade uppges två vara ansvariga för själva rånet, som åklagaren bedömer som grovt då de visat synnerlig råhet genom sitt tillvägagångssätt.
De två, en 34-årig man som är hemmahörande i Göteborg och en 27-åring från Sjöbotrakten, åkte, enligt åtalet, hem till kennelägaren i Önnestad på morgonen den 9 januari och överföll henne. Hon sprayades med röd färg i ansiktet, fick ta emot ett antal slag mot huvudet och bands sedan till händer och fötter med silvertejp, innan de lämnade henne, tillfälligt förblindad och blödande från sår i huvudet på golvet i hundstallet.

Medan hon försökte tillkalla hjälp från sin mamma, som var i boningshuset, stals de sex valparna som var värda drygt 85 000 kronor.
Den 23-åriga kvinnan som åtalas för medhjälp till rån ska ha främjat brottet bland annat genom att åka och lämnat drivmedel till männen, när bensinen tog slut i deras bil när de, enligt åtalet, var på väg till brottsplatsen.
Hon ska även ha tillhandahållit dokument och sakkunskap om vilka uppgifter som ska framgå i dessa när man säljer valpar, lagt ut annonsen på Blocket, där valparna såldes som blandraser, och levererat stulna valpar till sina nya ägare.

De två kvinnor som åtalas för häleri är en 31-åring från Hörby och en 56-åring från Sjöbo. 31-åringen ska ha tillåtit männen att förvara valparna i hennes lägenhet dagarna efter rånet och även upplåtit sin bostad i samband med försäljning av dem medan 56-åringen tog emot en av valparna i slutet av januari trots att hon borde insett att den varit stulen.

Båda männen nekar till att ha något med det grova rånet att göra.
27-åringen har i förhör berättat att han hade besökt kenneln tidigare tillsammans med sin sambo när hon köpt en hund där.
Under en kväll av festande med några andra hävde han ur sig att kvinnan hade valpar värda mycket pengar, som det egentligen bara var att åka och hämta.
Hans festkamrater blev, enligt honom, taggade på idén och frågade om han skulle kunna sälja valparna om de tog dem. Han svarade ja och när han nästa morgon insåg vad han lovat kunde han inte backa ur.

34-åringen har i förhör erkänt häleri, men uppger att han köpt valparna av en Martin Hansson – samma namn som stått som uppfödare till valparna när de sålts vidare.
Han nekar dock till att ha haft något med det brutala överfallet på kennelägaren att göra.
På brottsplatsen har dna säkrats från en av männen, på ett buntband i stallet där kennelägaren slogs ner.
Både 34-åringen och 27-åringen är dömda för flera brott förut.

Den 23-åriga kvinnan har i förhör uppgett att det var först efter stölden som hon förstod att 27-åringen, som är hennes pojkvän, på något sätt var inblandad.
När ett par köpare, som anmält intresse för köp via annonsen på Blocket, backade ur för att de inte uppfattade säljarna som seriösa, blev hon övertalad att hjälpa till med försäljningen.
Hon kände sig då tvungen att bistå, bland annat för att hon ville säkerställa sig om att valparna hamnade i bra hem.
Den 31-åriga kvinnan från Hörby, i vars lägenhet valparna förvarades de första dagarna efter rånet, nekar också till brott och uppger att det var hennes pojkvän som tog dit dem.
Totalt har ett 50-tal vittnen förhörts och förundersökningen är omfattande.

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...