2019 års Piratenpris går till Fredrik Backman.

Piratenpriset till Fredrik Backman

Sjöbo 2019 års Piratenpris går till den framgångsrike författaren Fredrik Backman, som bland annat gett ut "En man som heter Ove" och "Saker min son behöver veta om världen".

Motiveringen lyder:

”Från en succéartad debut vars efterdyningar fortfarande känns världen över, har årets pristagare vuxit till att bli en av våra mest älskade berättare. Det är med värme och empati han skildrar den lilla människan, och alla dess vedermödor. I Piratens anda varvas humorn med stort allvar och han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår samtid.”

Fredrik Backman är född -81 i Stockholm och uppvuxen i Helsingborg, där han sedermera arbetade som truckförare. Han debuterade som författare 2012 med två böcker som gavs ut samtidigt; En man som heter Ove och Saker min son behöver veta om världen. Dessförinnan var han en uppmärksammad bloggare och krönikör i flera tidningar.

Våren 2019 gav han ut sin sjunde bok Folk med ångest som hyllades stort i media.