Kristina Winberg (SD). Foto: TT
Sverigedemokraternas EU-kandidat Peter Lundgren. Foto: Stina Stjernkvist /TT/Arkiv

EU-kandidat vittnade om övergrepp – stryks

Inrikes Sverigedemokraterna stryker EU-parlamentarikern Kristina Winberg inför valet till EU-parlamentet.
Partiet förnekar att avstängningen hänger ihop med att hon vittnat om hur en partikollega utsatte en kvinna för sexuella övergrepp.

Kort före SD:s besked att Kristina Winberg stryks från partiets EU-valsedel konfronterade Expressen SD:s toppkandidat Peter Lundgren med uppgiften att han ska ha gjort närmanden mot en partikamrat i fjor.

Winberg ska ha varit på plats i det hotellrum där närmandet skedde, och enligt läckta inspelningar av telefonsamtal mellan Winberg och kvinnan i fråga bekräftar Winberg vad som hände. Hon ska ha berättat för partiledningen om händelsen, skriver Expressen.

Peter Lundgren medger för tidningen att han tog kvinnan på brösten:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Men på måndagsmorgonen säger Lundgren till Ekot att rapporteringen är ”otroligt överdriven”.

Sverigedemokraternas pressavdelning förnekar att Kristina Winberg petats från listan på grund av uppgifterna om Peter Lundgren, skriver Expressen.

Partiet skriver i ett pressmeddelande: ”Bakgrunden till dessa diskussioner var upprepade händelser där Winberg under de senaste åren givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kollegor och personal”. Partiet uppger att det framkommit att Kristina Winberg ”inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

Kristina Winberg stängs också av från sitt medlemskap i partiet.

Hon anklagas även för att ha ”konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media”.

Sverigedemokraterna uppger att orsaken bakom beteendet ska ha varit ett missnöje med fjärdeplatsen på EU:s kandidatslista.

Kristina Winberg kommenterade beslutet på söndagskvällen på Facebook:

”I svåra stunder är det lätt att fastna i negativa tankar och jag ska erkänna att det ikväll är ett virrvarr av olika känslor på en och samma gång. Jag vill rikta ett stort tack till alla fantastiska människor jag fått äran att möta, som röstat på mig och som hört av sig ikväll. Det värmer innerligt. Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig. Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig. Tack ännu en gång för allt stöd ni visat mig.”

På måndagsmorgonen säger Kristina Winberg till Ekot att hon är förvånad av partiets besked.

– Jag är chockad. Mig veterligen har jag inte fått någon information om att jag betett mig klandervärt eller fått en andra chans.

Enligt Sverigedemokraterna kommer eventuella förtidsröster på henne att tillfalla partiet.