GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svedalaborna får säga ja eller nej till fängelse

SVEDALA Parallellt har Kriminalvården vänt sig till regeringen för svar om en långsiktig lösning av både placering och finansiering av en anläggning i södra Sverige.
Svedala • Publicerad 20 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var i mars 2016 som Kriminalvården i Malmö bjöd in kommuner för att diskutera frågan om behovet av en framtida etablering av en kriminalvårdsanläggning i södra Sverige. Svedalas kommunstyrelseordförande Linda Allansson Wester (M), oppositionsråd Ambjörn Hardenstedt (S) samt dåvarande kommundirektör Elisabeth Larsson deltog i mötet som slutade med att Svedala ställde sig positiva till att undersöka frågan vidare.

I princip höjdes inga röster mot avsiktsförklaringen, inte förrän efter den 25 januari följande år då kommunen tillsammans med Kriminalvården vid en presskonferens pekade ut nio tänkbara platser för ett fängelse – i Skabersjö, Holmeja, Yddingen och den nedlagda golfbana vid Sturup. Samtliga berörda markägare hade då strax före informerats om planerna som enbart omfattade mark som inte ägs av Svedala kommun.

Ur föreningen och engagemanget mot en etablering av ett fängelse växte protesterna till en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning i frågan. Och ur den i sin tur ett helt nytt parti, Älska Svedala, som tog dem hela vägen in i kommunfullmäktige efter valet 2018.

Huvudmotivet från kommunens sida för att ingå en avsiktsförklaring var att Kriminalvården betraktas som en stabil och långsiktig arbetsgivare, etableringen av en kriminalvårdsanläggning förväntades ge nya arbetstillfällen liksom de förtroendevalda pekade på andra verksamhetsområden som förväntades påverkas positivt av en etablering. Allt från hälso- och sjukvård, dagligvaruhandel, kommunikation/kollektivtrafik och andra kommunala och privata servicefunktioner.

– Varför ska en ensam kommun ta ansvar för placeringen av en anläggning när det inte byggts något så här stort på kanske femtio år? undrar Heléne Östberg.

Sedan undertecknandet av avsiktsförklaringen har SD, Älska Svedala samt KD gått ut med att de säger tydligt nej till ett fängelse i Svedala medan övriga partier vidhållit sin tidigare hållning. Från grannkommunen Trelleborg har det höjts röster för att välkomna ett fängelse på sydkusten. Bland annat.

Vilken är då Kriminalvårdens hållning i frågan just nu? Svaret skickas i ett mejl med ett uttalande av myndighetens ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg:

2 bilder
Heléne Östberg, ledamot i styrelsen för föreningen Ett fängelsefritt Svedala.
2 200 namnunderskrifter ledde fram till att Svedalaborna på söndag den 26 maj folkomröstar och får säga sitt - ja, nej eller en blankröst angående en framtida fängelseetablering.Foto Bertil Ericson / TT
Heléne Östberg, ledamot i styrelsen för föreningen Ett fängelsefritt Svedala.
2 200 namnunderskrifter ledde fram till att Svedalaborna på söndag den 26 maj folkomröstar och får säga sitt - ja, nej eller en blankröst angående en framtida fängelseetablering.Foto Bertil Ericson / TT
Pernilla Nielsen NegrénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.