Välkommen kandidatur av Ullenhag

Erik Ullenhag ska enligt uppgift kandidera till partiledare för Liberalerna. Det är välkommet om det leder till en välbehövlig debatt om vilken sorts parti Liberalerna vill vara. Hitintills har Nyamko Sabuni, som kandiderar officiellt, framstått som den tuffare av dem och man kan förmodligen anta att hon kommer att rikta blicken mot ett återupptaget allianssamarbete. Ullenhag har inte gett någon programförklaring kring vem han skulle vilja samarbeta med som partiledare, men man kan ana att Stefan Löfven hellre skulle se honom som samarbetspartner än Sabuni, som står längre ifrån socialdemokraterna.
Den förre integrationsministern och nuvarande ambassadören i Jordanien Erik Ullenhag får omdömen som ”eftertänksam”. Det är ingen dum egenskap hos en partiledare, även om det måste kombineras med handlingskraft. Han är på många sätt en gammaldags folkpartist, kanske till och med inslag av ”snällism” som partiet då hånades för. Ullenhag uppfattades ofta som tandlös som integrationsminister, vilket kan ligga honom i fatet och ge honom mindre auktoritet. Snällhet är dock utrotningshotad i svensk politik. Kanske finns det väljare som skulle välkomna lite ”snällism” efter ett antal år med rop på hårda tag.
Det är en förenkling att hävda att Sabuni är höger och Ullenhag är vänster. Men det är absolut en skiljeväg som Liberalerna står vid.

Dagens fråga

Har du varit utomlands på semestern?

Loading ... Loading ...