Ett övergrepps anatomi

Ett stort svenskt pedofilåtal mot tre män och tre kvinnor i en löst sammansatt pedofilring har gått upp i rätten. Bevisningen är stark. Alla dessa nya möjligheter för pedofiler att hitta material på internet och skaffa kontakter där är också möjligheter för polisen att hitta spår.

Det finns flera aspekter av fallet som gör rättegången extra intressant. Tyvärr finns det en viss risk för att de tre männen, som står åtalade för att ha köpt material, kan få kortare straff på grund av luddigt utformad lagstiftning.

Särskilt oroväckande är det att det liknar de tyvärr många internationella fall där pedofiler kan beställa skräddarsytt material. Man har i det här fallet kunnat betala för övergrepp på barn till en flerbarnsmor i Blekinge. Det har skett på ett sätt som vanligtvis förknippas med barnpornografibrott i länder som Thailand, där fattigdom och desperation gjort det lätt för västerländska män att betala föräldrar eller andra anhöriga för att begå övergrepp och ta bilder på barn. Har mamman som nu åtalats inspirerats av utländska fall och insett att man kan tjäna pengar på sina barn på detta fruktansvärda sätt? Förhoppningsvis är det ett isolerat fall, men att metoden påminner så mycket om tidigare fall med internationella ”leverantörer” gör det svårt att inte oroa sig för att det är ett förfarande vi får se igen.

Veckans brotts redaktör Karin Fagerlund Jerrstedt säger att det vore särskilt intressant att ta upp det här fallet i Högsta domstolen, eftersom lagstiftningen är såpass luddig att ett förtydligande skulle behövas.
Tveksamheten gäller beställda övergrepp. Om övergreppet sänds live kan förövaren dömas som om hen var där och begick övergreppet fysiskt, eftersom det är hen som styr vad som händer med barnet. Men om man ger instruktioner kring hur barnet ska bete sig på film och sedan inväntar en inspelad produkt, utan att vara med när övergreppet sker, hur aktiv ska man då betraktas som?
Detta är givetvis inga lätta frågor att ta ställning till.

Detta är brott med brottsoffer som med största sannolikhet har svårt att klä sin upplevelse i ord, eftersom små barn inte ska ha ett ordförråd för sexuella övergrepp och det är djupt tragisk om de får det.
En av frågorna som ställs i den här rättegången är om barn upplever övergrepp i realtid med en aktiv tittare/förövare som värre än att delta i en förbeställd film eller bildserie, vilket kan vara avgörande för vilket straff beställaren får.
Det är en stor utmaning att försöka omsätta ett barns trauma i ett lämpligt straff när nyanserna i hur brottet har begåtts kan spela så stor roll för straffsatsen.

Påföljden i det fallet kan sända en signal till andra som funderar på att köpa material om vad konsekvensen blir och hur man ser på brottet.
Yrkesmilitären som är en av de män som åtalas hävdade att han inte visste att det var olagligt att utnyttja barn för sexuell posering. Med tanke på att han gjorde våldsamt motstånd när han greps av polis och till och med försökte komma åt tjänstevapnet finns det anledning att tvivla på det. Hans beteende antydde att han visste precis hur illa det var och varför polisen var där.

Dagens fråga

Vill du ha söndagsöppet på Systembolaget?

Loading ... Loading ...