Färre än väntat sägs upp från AF

Arbetsförmedlingen varslade i januari 4 500 anställda om uppsägning. Riktigt så illa blir det nu inte.
Men det blir 1 800 som till får gå, det står klart sedan förhandlingarna färdigställts.

Sveriges Radios Ekot har tagit del av en intern handling från myndigheten som visar att det blir en dryg tredjedel, 1 600 anställda, som får lämna sina jobb. Antalet står klart efter att förhandlingarna som pågått i en dryg månad.

SVT Nyheter skriver dock att det i själva verket rör sig om 1 800 som sägs upp – 1 600 som fått veta det under tisdagen och ytterligare 200 som kommer att få besked inom kort. Detta ska myndigheten ha bekräftat för kanalen.
– Uppsägningarna kommer att ske inom några veckor. Eftersom det är olika arbetsplatser så kommer det inte att ske samtidigt, säger Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen, till SVT Nyheter.

Enligt Ekot är en orsak till att färre sägs upp är att många valt att sluta själva för nya jobb.
– Vi har en väldigt hög personalomsättning, vilket inte är ovanligt i en sån här situation, säger Arbetsförmedlingens förhandlingschef Thomas Wolf i det interna meddelande som radioprogrammet hänvisar till.

Vad man inte är klara med är chefstjänsterna. Resten ska vara färdigförhandlat.