Foto: TT

SJ tar över Öresundstågtrafiken

Trafik SJ kommer att köra och underhålla Öresundstågen från och med december 2020.

Det står klart sedan Region Skåne tagit beslut om ett nytt trafikavtal för Öresundstågen.

Enligt Skånetrafiken blir resenärernas situation och upplevelse en viktig del i det nya avtalet.
– Vi har velat utveckla ett antal parametrar såsom bättre ersättningstrafik, bättre omhändertagande på tåg och perronger vid störning, ökad bemanning och service på tågen, bättre hittegodshantering och högre kvalitet i fordonsunderhåll och sittplatskapacitet, säger Håkan Henmyr, projektchef för upphandlingen, Skånetrafiken i ett pressmeddelande.

Öresundstågen trafikerar Köpenhamn och Helsingör från Göteborg, Kalmar och Karlskrona via Malmö.
Från och med december 2020 och åtta år framåt blir det nu SJ som ansvarar för trafiken och underhållet av Öresundstågen.

Nästa år står en ny underhållsdepå klar i Hässleholm. Samtidigt planeras ett nytt trafikeringsavtal  med Danmark som innebär att Skånetrafiken får ansvar som trafikbeställare för tågtrafiken mellan Malmö och Köpenhamn.