32-årige syriern Moyed al-Zoebi friades i ett terroråtal i Malmö 2017. Nu döms han till 12 års fängelse och utvisning i Danmark för förberedelse till terroristbrott. Foto: TT/Arkiv

Tolv års fängelse för planerat terrordåd

Köpenhamn Straffet för det så kallade tändsticksmålet i Danmark fastställdes under måndagen i Köpenhamns tingsrätt.
32-årige syriern Moyed al-Zoebi från Vittsjö döms till 12 års fängelse och utvisning.

Det var i april månad 2019  som Moyed al-Zoebi – kallad Vittsjömannen – dömdes för terroristbrott i Danmark. Åklagaren yrkade på 12 års fängelse och utvisning. Tingsrätten fann det bevisat att han tillsammans med två andra personer planerat att tillverka bomben samt att döda människor slumpmässigt i Köpenhamn.

Vittsjömannen åtalades för brandattentatet mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö 2016. Han ska ha rört sig i närheten av brottsplatsen under samma natt. Tingsrätten i Malmö konstaterade att han var IS-sympatisör men eftersom han inte kunde bindas till brottet friades han. al-Zoebi fick 97 000 kronor i skadestånd för lidande då han suttit häktad i fyra månader.

Under november 2017 greps al-Zoebi på Kastrup när han försökte checka in med ett falskt pass. Sommaren 2017 dömdes en 22-årig syrier i Tyskland för det så kallade tändsticksdådet. Syriern fick 6,5 års fängelse för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn den 19 november 2016.
Attentatet blev aldrig av. 22-åringen vägrades inresa i Danmark och greps senare med 17 460 tändstickor, batterier, långa knivar och walkie-talkies. Utredningen kom fram till att han fått order från Sverige om inköp. Vittsjömannen pekades ut och hade rest över till Danmark den aktuella dagen.

Hans förklaring att han råkat åka fel och inte skulle över Bron tror inte Köpenhamns tingsrätt på utan anser att han är en aktiv deltagare i det planerade terrordådet i Köpenhamn.
Åklagaren menade att han beordrade inköp av knivarna.

Läs mer:

www.skd.se