För ett anständigare Sverige

Insändare

Tusen barn lever, leker och lär – just nu – i Sverige och svenska skolor och förskolor.
De drömmer om att bli allt från läkare och journalister till astronauter och fotbollsproffs.

En del föddes här, andra kom hit som riktigt små. Deras minnen är Sverige med barnavårdscentral, sångstunder på öppen förskola och dansa limbo med gymnastikgruppen.
Minnet är inte flygräder, torka och svält och inget barn har någonsin sagt att drömmen är ett bortsprängt ben och protes eller att tvingas bli bortgift som tioåring.
Tusen barn har en sak gemensamt, deras föräldrar har alla fått avslag på sina asylansökningar och förväntas återvända till landet de en gång flydde, Afghanistan.

Sverige anser inte att de ska skyddas undan ett nu 18-årigt inbördeskrig, ett land där talibanernas makt stärks för varje dag som går.
Sverige anser inte att flickor bör slippa att anpassa sig till ett samhälle uppbyggt på systematiskt grovt förtryck av kvinnor. Som dessutom riskerar att nu förvärras.
Jag förstår inte vad Sverige menar?
Jag förstår inte varför barnkonventionen inte räknas?
Varför utsattheten hos kvinnor negligeras?

Svenskt migrationsverk har följt sitt regelverk och detta är resultatet.
Barnfamiljer som flytt krig och hedersskuld nekas asyl och fråntas i samma stund rätten att arbeta. Föräldrar som arbetat här flera år och öppnat egen verksamhet ska plötsligt packa ihop och dra. Och barnens tusen drömmar och liv i frihet ska krossas.

Har Sverige verkligen ett bra och säkert system som ens funderar på att utvisa dem? Efter mer än tre år i Sverige och svensk skola och förskola anses det rimligt och rätt att dessa barn returneras.
Exempel på svensk rättssäkerhet: I dagarna fick en några månader gammal bebis avslag på asylansökan, medan mamman har uppehållstillstånd. Är det faktum att Sverige tog emot så många som 164000 människor på flykt 2015 – orsaken till att det 2019 betraktas som legitimt att små utsatta människor återsänds till krig, våld och terror? För mina utvisningshotade små vänner För ett anständigare Sverige.

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...