Annons

Glöm ald­rig För­in­tel­sen och andra folk­mord

Opinion Den som hört Emerich Roth tala om de grym­heter som män­ni­skan är i stånd till blir vac­ci­ne­rad mot rö­rel­ser som vill upp­repa det.
Opinion • Publicerad 22 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Jag har inte rest runt för att sprida hat mot forna plå­go­an­dar, för­kla­rade för­in­tel­se­överlevaren Emerich Roth, när han tog emot Stu­die­för­bundet Vux­en­sko­lans Sokratespris, som han i år fick till­sam­mans med Hédi Fried. Båda är 95 år i år och ser slutet på sin mis­sion att be­rätta om för­in­tel­sen för dagens gen­er­a­tion.

Sokratespriset har delats ut se­dan 1967, när Stu­die­för­bundet Vuxenskolan nyss var bildat, till per­soner som gjort ”be­stå­en­de in­satser på folk­upp­lys­ningens om­rå­de i män­ni­sko­vär­dets tjänst”. Det kan man verk­li­gen säga att de båda överlevarna gjort ge­nom att out­trött­ligt, till­sam­mans med många andra, ha be­rättat om vad som hände på 1930- och 1940-talen.

Annons

De har inte gjort det för att hämnas på för­ö­va­rna utan för att hi­sto­rien inte ska upp­repas.

När det nu är bara någ­ra få kvar i livet som orkar be­rätta om vad de själva upp­levt är det vik­tigt att hitta nya former för hur san­ningen ska fort­sätta för­medlas. Folk­bild­ningen har en själv­klar plats i det ar­be­tet – lik­som me­di­erna.

För­in­tel­sen var det kan­ske mest sy­ste­ma­tiska folk­mord som ge­nom­förts. Men hi­sto­rien rymmer många fler, som på in­di­an­folken på den ame­ri­kans­ka kon­ti­nenten un­der flera år­hund­ra­den, på ar­me­ni­er i Os­manska ri­ket i bör­jan av 1900-talet, i Rwan­da på 1990-talet och på ya­zi­di­er i Sy­ri­en nu.

Den som hört Emerich Roth tala om de grym­heter som män­ni­skan är i stånd till blir vac­ci­ne­rad mot rö­rel­ser som vill upp­repa det.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons