Foto: TT

Man som angrep brandman fälls av tingsrätten

Lund En man som angrep en brandman under en insats i Lund döms till dagsböter av Lunds tingsrätt.
- Det är en stor lättnad, och en viktig signal. Såhär beter man sig inte mot räddningstjänstens personal, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd.

Det var i oktober förra året som räddningstjänsten kallades till Lund efter ett larm om en brand i ett sophus.

I förhör uppger den angripne brandmannen att räddningsstyrkan nästan direkt möttes av den 70-årige mannen som ifrågasatte varför de var så sena.
Mannen ska ha varit mycket berusad och hade en flaska i handen.
Enligt brandmannen gick mannen fram till honom , tog tag i brandmannens krage och tryckte honom bakåt.

Privatpersoner på plats fick då hjälpa till att mota bort den då 70-årige mannen som dock fortsatte att uppträda hotfullt. Det hela slutade med att brandmannen fick brotta ner den berusade mannen och även slå till honom.

Tingsrätten pekar på att hela händelseförloppet styrks av vittnen och dokumenterades även under ett nyhetsinslag.

Den misstänkte mannen uppger att han inte minns händelsen och anser inte att hans agerande varit så allvarligt att det påverkat släckningsarbetet, vilket brandmännen menar.

Under måndagen kom domen i Lunds tingsrätt som fäller mannen för förgripelse av tjänsteman och dömer honom till dagsböter.

Linda Kazmierczak, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd, menar i en kommentar att domen är en lättnad och en viktig signal.
– Såhär beter man sig inte mot räddningstjänstens personal. Vi är där för att hjälpa till. Det är oerhört allvarligt att man hindrar en räddningsinsats.

 

Senaste nytt omLund