Annons

Rimliga prioriteringar

Ledare Att korta köerna och stärka primärvården vill Alliansen i Skåne satsa på i regionpolitiken. Bra prioriteringar, men ekonomin är svajig.
Opinion • Publicerad 22 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Re­gi­on­råden Per Einarsson (KD), An­net­te Li­nan­der (C), Gilbert Tri­bo (L) och Carl-Johan So­nes­son (M.	           Ar­kiv­bild
Re­gi­on­råden Per Einarsson (KD), An­net­te Li­nan­der (C), Gilbert Tri­bo (L) och Carl-Johan So­nes­son (M. Ar­kiv­bild

När den första pro­gnosen för Re­gi­on Skånes ekonomi kom ef­ter det första kvar­talet pekade den åt helt fel håll. Om ut­veck­lingen fort­sätter som de första må­naderna blir re­sul­tatet mer än en halv mil­jard säm­re än bud­ge­terat. Det är som ti­digare år sjuk­vården som kostar mer pengar än re­gi­on­full­mäk­tige an­slagit.

Så illa ska det inte be­höva bli hoppades re­gi­on­råden när de pre­sen­terade bud­get­för­slaget för nästa år. Men om det blir det lär inte deras mål om näs­tan en mil­jard i över­skott för att fi­nan­siera kommande in­ves­te­ringar hålla då hel­ler. Hur de kon­kret ska få ned över­dragen för sjuk­husen gav de inga svar på.

Annons

Det finns an­nat som är po­si­tivt hit­tills i år, som att köerna är lite kortare och sjuk­talen bland per­so­nalen har gått ned med en halv dag. Fort­sätter det så är det bra.

Det är ock­så vad alli­ans­po­li­ti­kerna satsar på i nästa års bud­get, som kan be­tecknas som stram även om en del nya sats­ningar pla­neras.

Den kösatsning som in­letts i år kommer att kom­plet­teras med vad som kallas ut­veck­lings-, in­no­va­ti­ons- och in­ci­ta­ments­peng till sjuk­husen för att hitta nya ar­bets­sätt som kan minska köerna ännu mer.

Vård­valen ska ock­så ses över så de blir mer kost­nads­ef­fek­tiva (allt­så lägre er­sätt­ning till vård­gi­va­rna).

Pri­mär­vården är den enda verk­sam­hets­gren som får mar­kant mer pengar. De 371 mil­joner kro­norna i år ska bli 250 mil­joner yt­ter­li­ga­re nästa år, ut­ö­ver de upp­räk­ningar som alla får för pris- och lö­ne­ök­ningar. Målet är att pri­mär­vården så små­ning­om ska kun­na ta hand om 25 pro­cent av all vård. Efter­som in­satser i pri­mär­vården är 25 pro­cent bil­ligare än på sjuk­hus (för sam­ma åt­gärd) finns det pengar att spara för­ut­om att när­heten för pa­ti­enten blir bättre. Men det är lätt att säga tu­li­pa­na­ros.

Sats­ningarna på per­so­nalen – som be­tald ut­bild­ning, bättre ar­bets­mil­jö – är kan­ske de vik­tigaste i bud­get­för­slaget, inte minst med tan­ke på den brist­si­tu­a­tion som gäller. För det är ju per­so­nalen som gör jobbet – både med att vårda och ge­nom att hålla hårdare i pengarna

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons