Annons

Stötar istället för medicin

Hässleholm Stötsvågsbehandling är en vetenskapligt beprövad behandlingsmetod som ger bevisad effekt på en mängd skador och besvär i kroppens senor och muskler. Nu ges den här behandlingen på Capio Göingekliniken.
Hässleholm • Publicerad 22 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Tommy Kjellström, medicinskt ansvarig läkare på Capio Göingeklinikenfår stötvågsbehandling av Anna Hjern. Ellen Andersson och Jenny Winqvist flankerar.                Foto: Stefan Olofson
Tommy Kjellström, medicinskt ansvarig läkare på Capio Göingeklinikenfår stötvågsbehandling av Anna Hjern. Ellen Andersson och Jenny Winqvist flankerar. Foto: Stefan Olofson

– Vad jag vet så är vi den enda vårdcentralen i Hässleholmsområdet som kan erbjuda stötvågsbehandling. Sedan vi fick utrustningen i våras har flera patienter behandlats med gott resultat. I dag rekommenderas stötvågsbehandling inom bland annat ortopedin ofta före kortisoninjektioner och kirurgi då effektiviteten är så hög och biverkningarna så få, säger Annelie Nilsson, verksamhetschef på Capio Göingekliniken.

Behandlingen utförs av klinikens fysioterapeuter, Jenny Winqvist, Anna Hjern och Ellen Andersson.

Annons

– Behandlingen utförs en gång i veckan under fem veckor. Man ska ha haft ont i minst en vecka och man får inte vara gravid, ha hjärtbesvär, eller behandlas med blodförtunnande, berättar Jenny Winqvist.

Alternativet till stötvågsbehandling är kortisonbehandling, som på sikt förstör vävnaderna.

– Vi har pratat i ett par år om att köpa in en stötvågsutrustning, och nu har vi den på plats, säger Annelie Nilsson.

Stötvågsbehandling har använts inom sjukvården sedan 1980-talet.

Då sprängdes den första njurstenen med hjälp av stötvåg. Behandlingen av njursten krävde tidigare ett kirurgiskt ingrepp och relativt lång eftervård. Idag är stötvågsbehandling förstahandsvalet.

Genom en applikator går stötvågor som uppstår genom lufttrycksgenererade mekaniska slag. Behandlingen ökar den metaboliska aktiviteten i vävnaden och stimulerar kroppens eget läkningssystem. Ökad blodcirkulation och näringstillförsel samt att en ny inflammation startas, vilket är kroppens naturliga reaktion vid läkning och reparation.

Stötvågsbehandling är en relativt aggressiv behandlingsform och kan av vissa upplevas som något smärtsam. Obehaget upphör dock så fort apparaten stängs av. Själva behandlingen tar sällan mer tid än några minuter och upplevs så gott som alltid som uthärdlig eller utan problem.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons