Annons

”Måste ha stram migrationspolitik”

Östra Göinge • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Riksdagsledamot Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i Socialförsäkringsutskottet och Moderaternas migrationspolitiska talesperson, tillsammans med Daniel Jönsson (M) i Broby.
Riksdagsledamot Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i Socialförsäkringsutskottet och Moderaternas migrationspolitiska talesperson, tillsammans med Daniel Jönsson (M) i Broby.

Migration och integration har länge varit en het fråga i Östra Göinge. Kommunen har som bekant tagit emot många nyanlända de senaste åren och kommunledningen, med Patric Åberg (M) i spetsen, har haft många och högljudda åsikter om hur staten ”lastar över” ansvaret på kommunerna och om hur vissa välbärgade kommuner ”smiter” från ansvaret.

På onsdagen var riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M) från Åhus i Östra Göinge för att skaffa sig en bild av hur kommunen jobbar med mottagandet och integrationen. Hon besökte tillsammans med Daniel Jönsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, inflyttningsenheten och arbetsmarknadsenheten. Och hon hyllade arbetet som görs i kommunen:

Annons

– Det är fantastiskt att se hur kommunen med gott politiskt ledarskap och stort personligt engagemang i verksamheterna verkligen gör stor skillnad.

Daniel Jönsson hade i sin tur förberett ett antal punkter och förslag som han presenterade för Malmer Stenegaard. Han menade bland annat att staten måste ta ett större ekonomiskt ansvar, samtidigt som kommunerna bör få helhetsansvaret för etableringsverksamheten. Annars riskerar kommunerna att hamna i en ekonomisk ohållbar situation och integrationsarbetet blir lidande eftersom det uppstår ”glapp” mellan statens ansvarsområde och kommunens ansvarsområde, enligt Jönsson.

Malmer Stenergard höll med om att det är på nationell nivå, och inte ute i kommunerna, som systemfelen finns.

– Generellt har man under ganska lång tid misslyckats med integrationen, säger hon.

– Vi måste få till en förutsägbarhet. I migrationsfrågan har man lappat och lagat under lång tid och det håller inte. En tillfällig lag ska vara just tillfällig. Vi måste ta ett helhetsgrepp. Vad händer om det kommer en ny flyktingvåg. Det krävs större beredskap.

Hur ser du på att Östra Göinge tagit emot en så stor andel nyanlända?

– Östra Göinge har tagit ett jättestort ansvar och det är inte rimligt att vissa kommuner tar mycket större ansvar än andra. Det är inte hållbara nivåer i Östra Göinge och det är vårt ansvar på nationell nivå. Det är en läxa jag tar med mig.

– Sverige ska ta sitt ansvar i en trasig värld, men för att ge människorna som kommit hit en ärlig chans måste vi ha en stram migrationspolitik.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons