Annons

Ryss­land har gått från ett kallt krig till ett an­nat

Opinion Den ryska tra­di­tionen leder ryska po­li­ti­ker till mot­sätt­ningar med Väst, för­kla­rade den ti­digare am­bas­sa­dören i Moskva Tomas Ber­tel­man, som samlat en del av sina rap­porter och ar­ti­klar från Moskva i en bok.
Opinion • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Ryss­land är ett eu­ro­pe­iskt land fram­hålls ofta. Men en­ligt den ti­digare am­bas­sa­dören i Moskva Tomas Ber­tel­man, som samlat en del av sina rap­porter och ar­ti­klar från Moskva i en bok, Från ett kallt krig till ett an­nat (Med­ströms bok­för­lag); gäller det inte po­li­tiskt. Den ryska tra­di­tionen leder ryska po­li­ti­ker till mot­sätt­ningar med Väst, för­kla­rade han vid ett re­lea­se­se­mi­na­ri­um.

Ber­tel­man var am­bas­sa­dör i Moskva 2008-2012, allt­så i hu­vud­sak un­der Medvedevs tid som pres­i­dent. Han uttalade ofta am­bi­tioner om mo­der­ni­se­ring av den ryska ekonomin. Men i prak­tiken ledde det inte till någ­ra re­sul­tat. De öpp­ningar för li­be­ralare ekonomi som fanns un­der 1990-talet kom av sig.

Annons

Länge hade Ryss­land goda kon­takter med EU, bland an­nat två år­liga topp­mö­ten. Ef­ter Ge­or­gi­en- och fram­för allt Ukrai­na­kon­flikten råder när­mast is­ky­la.

Detta till­sam­mans med ol­je­pris­raset har gjort att Putins ställ­ning i den ryska opi­ni­onen rasat. Det för­klarar san­no­likt den växande re­pres­sionen i Ryss­land, där minsta kri­tik mot makten kan leda till fängslanden.

Lo­kala pro­tester sprids över nätet, trots för­sök från myn­dig­heterna att kon­trol­lera el­ler bloc­kera sådant. Den stora frå­gan nu är vad som händer 2024 när Putin sis­ta pre­si­dent­pe­ri­od är slut.

För­hopp­ningarna om en de­mo­kra­ti­se­ring är inte stora. Men miss­nö­jet är nu lika starkt som 2011-12 när mass­de­mon­stra­tioner i Moskva hotade Putins ställ­ning. Går det att sti­mu­lera fram tövä­der om fem år?

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons