Tyst stad utan detaljhandel

E-handeln ökar snabbare än som gissats i prognoser, på bekostnad av detaljhandeln. Enligt en ny analys av Nordea har börsvärdet på globala e-handlare gått upp med 250 procent sedan 2011, medan värdet på traditionella handelsbolag har gått ned 50 procent. Enligt analysen har nordiska detaljhandlare tappat 17 procent av sitt börsvärde bara på ett och ett halvt år, vilket är en oroande utveckling för handelns möjlighet att överleva i fysisk form.
Ytterligare butiksdöd är alltså att vänta. Analysen förutspår också köpcentrets död, eftersom det inte lönar sig att lägga bensin på att åka till en affärskluster när man kan sitta hemma och handla. Det är det kanske inte lika många sörjer som en död stadskärna.
Förlusten av arbetstillfällen kan bli kännbar om detaljhandeln krymper. Det krävs inte lika många anställda för att driva ett centralt Amazon-lager som ett antal H&M på olika orter.
Klimatmässigt blir det högst sannolikt en försämring, även om det är svårt att göra en tillförlitlig kalkyl på så komplexa flöden som internationell handel.
Om man tittar på det stadsplaneringsmässigt kan det få stor effekt på hur stadskärnan och hela samhället ser ut. I Stockholm har ett antal klassiska konsertlokaler fått stänga när nya ägare till hyresrätter i närheten har klagat på för höga ljudnivåer. Man kan förundras över att någon köper en bostad som ligger bredvid Mosebackes Kägelbanan eller Debaser Hornstull om de ogillar folkliv och hög ljudnivå. Det är bland annat därför villaförorter finns. Ägarna klagar sedan över ljudnivån och tvingar verksamheten att stänga. Så kan det bli i Skåne också om vi inte ser Stockholm som en varning. Det handlar inte bara om konsertlokaler, utan även om restauranger med uteserveringar och andra verksamheter med hög ljudnivå. Många minns säkert när de boende klagade på oljud från lekande barn i Folkets Park i Malmö, vi är inte immuna. DVi kan få en tom, tyst stadskärna.

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...