Personkryssa på söndag

”Valrörelser brukar innehålla beskrivningar av Sverige som är halvsanna. En och annan överdriver”, utropade den dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt uppmärksammande sommartal i slutet av sommaren 2014.
Det gäller också, naturligtvis, denna EU-valrörelse. Den erfarna EU-journalisten Ylva Nilsson har granskat de förslag som de svenska politiska partierna har lanserat de senaste veckorna. Läsningen är inte särskilt upplyftande för en EU-entusiast som jag: KD ilsknar på förslag som ingen har föreslagit (EU-beskattningsrätt eller en ”EU-A-kassa”), Miljöpartiet vill lägga fram en ny klimatlag (oklart vad som händer med den omfattande miljölagstiftningen som redan finns på EU-nivå), Tomas Tobé vill ”riva upp GDPR” (lycka till med att övertyga Sveriges regering, 27 andra länder och ett helt parlament), och även mitt parti – Liberalerna – föreslår åtgärder som EU redan gör.

Detta ”fyrverkeri av egna EU-påfund”, såsom Nilsson uttrycker det, hade jag kunnat fylla den här krönikan med. Men istället vänder jag mig till dig, läsare, som inte ännu har bestämt sig för hur du ska rösta. Men också till dig som kanske redan har tänkt på ett visst parti men fortfarande överväger att lägga ett personkryss. Jag vill ge er mitt bästa tips: personkryssa!

SEB Dance, Europaparlamentariker från det brittiska Labour, tydliggjorde varför i The Guardian (10/4): ”Jag har det bästa jobbet i brittisk politik: jag är Europaparlamentariker!”.
Ledamöter i Europaparlamentet behandlar lagförslag i de utskott de sitter i och får möjlighet att arbeta med, skriva om, kompromissa och lotsa fram dessa som läggs fram av EU-kommissionen. När arbetet är färdigt röstar utskottet i fråga om ett så kallat betänkande som ofta innehåller omfattande förändringar jämfört med det ursprungliga förslaget.

Denna möjlighet saknas i Sveriges riksdag. Den tidigare moderata riksdagsledamoten i boken Knapptryckarkompaniet, Rapport från Sveriges riksdag, påminner oss om ironin i den svenska representativa demokratin – att trots att riksdagen kan anses som mäktigast (mest för att den saknar någon motmakt) så har våra riksdagsledamöter ett mycket begränsat utrymme att bilda egna uppfattningar i de frågor som de ska besluta om. Våra riksdagsledamöter är invalda för att genomföra partiets politik. Att leka rebell tolereras sällan.

Enskilda Europaparlamentariker kan uppmana EU-kommissionen att föreslå EU-lagar men lägger inte fram dessa själva (trots valretoriken). Däremot får de maximalt utrymme att ändra i de lagar de kommer att ansvara för. Partidisciplinen finns knappast i Europaparlamentet.

Därför är det av yttersta vikt att du, som väljare funderar på vilken person – och kanske inte bara vilket parti – du önskar ska företräda dig i Bryssel. Kandidater vet inte innan valet i vilka utskott de kommer att sitta i och vilka frågor de kommer att arbeta med under de kommande fem åren. Men de behöver ha en stark moralisk kompass och ett sunt förnuft för att kunna bearbeta lagförslag som vi ännu inte känner till.
Glöm inte att personkryssa på söndag 26:e maj!