Annons

Våld mot po­li­ti­ker hör inte till de­mo­kra­ti

Opinion Öv­riga par­ti­le­da­re var snabba med att för­döma ak­tionerna mot Jimmie Åkesson och be­tona att våld mot po­li­ti­ker ald­rig är ac­cep­ta­belt.
Opinion • Publicerad 25 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Dagarna före EU-valet kastades två smäl­la­re mot Jim­mie Åkesson, dels i Ma­rie­stad, dels i Tran­ås.

Öv­riga par­ti­le­da­re var snabba med att för­döma ak­tionerna och be­tona att våld mot po­li­ti­ker ald­rig är ac­cep­ta­belt. Det var en själv­klar­het för par­ti­le­da­rna att sluta upp bak­om en po­li­tisk mot­stån­da­re när det gällde ett fy­siskt an­grepp. De­mo­kra­tin bygger på att olika åsikter ska brytas utan att nå­gon ska be­höva ris­kera hot el­ler våld för sin åsikt.

Annons

Där­för var det ex­tra be­klag­ligt att Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas topp­namn på EU-val­se­deln, Peter Lundgren, i val­rö­rel­sens slut­de­batt i SVT an­klagade so­ci­al­de­mo­kraterna för att ha orsakat smällar­an­greppen.

Ännu mer upp­se­en­de­väc­kan­de var att Jim­mie Åkesson själv ock­så hävdade att de hårda po­li­tiska an­greppen från främst Ste­fan Löfven och An­nie Lööf skulle ha le­gi­ti­me­rat våldet.

Det är ovär­digt en par­ti­le­da­re att komma med den typen av an­kla­gel­ser. Ingen par­ti­le­da­re har öppnat ens en dörr på glänt för våld, även om hårda ord ofta sagts i de­batterna. Där har Jim­mie Åkesson och andra sve­ri­ge­de­mo­krater inte varit mind­re pro­vo­cerande än andra.

Åkesson borde sluta upp till­sam­mans med de andra par­ti­le­da­rna i en ge­men­sam upp­fatt­ning att våld ald­rig har i en de­mo­kra­tisk pro­cess att göra, istäl­let för att i van­lig ord­ning ta på sig of­fer­kof­tan och utan grund rikta an­kla­gel­ser mot andra.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons