Rickard Leander ser på när valkuvertet stoppas ner i valurnan i Östra Torns Idrottshall i Lund då röstningen till EU-valet startade på söndagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/TT

Ökat valdeltagande – fler svenskar röstar än tidigare

EU-val Årets deltagandet i EU-valet ser ut att bli högre än tidigare år, enligt Europe elects. Vid middagstid på söndagen hade 20,3 procent av svenskarna röstat jämfört med 17,2 procent vid samma tidpunkt förra valet.

I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet under de kommande fem åren.

I flera av de stora EU-länderna hade betydligt fler röstat på söndagen strax eftermiddagstid i år jämfört med samma tidpunkt förra valet. I Spanien var deltagandet 34 procent (jämfört med knappt 23 senast), Frankrike 19,26 (15,7), Polen drygt 14 procent (7,3), Danmark 24,7 (20,3) och Rumänien 19,8 (12,5).

För Italiens del låg siffran vid lunch på drygt 16 procent, nästan precis samma som i valet 2014.