Annons

Modi tog stor­se­ger

Le­da­re Det in­dis­ka valet gav det hin­du­na­tio­na­lis­tiska par­tiet BJP egen ma­jo­ri­tet, till stor del tack vare det ter­ror­an­grepp som skedde strax före valet.
Opinion • Publicerad 27 maj 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
In­di­ens pre­mi­är­mi­nis­ter Narendra Modi vann valet.     Foto: TT
In­di­ens pre­mi­är­mi­nis­ter Narendra Modi vann valet. Foto: TT

Världens största val är inte valet till EU-par­la­mentet utan In­di­ens val, som av­slu­tades för en vecka se­dan. Över 600 mil­joner in­di­er röstade.

Ty­värr kom val­rö­rel­sen att på­verkas starkt av ett ter­ror­dåd i den om­stridda pro­vinsen Kash­mir där 40 in­dis­ka po­liser dödades. Det gav pre­mi­är­mi­nis­ter Narendra Modi vind i se­glen ef­ter att han legat be­tyd­ligt säm­re till i opinionsmätningarna.

Annons

Nu blev valet en stor se­ger för Modi och hans hin­du­na­tio­na­lis­tiska par­ti. Han vann valet 2014 på löf­ten om fler jobb och en mer när­ings­livs­vän­lig po­li­tik ef­ter att ha lyc­kats väl som re­ger­ings­chef i del­staten Gu­ja­rat. Men val­löf­tena har knappast infriats un­der de fem år han varit re­ger­ings­chef i In­di­en.

En re­form som drabbade ekonomin och många fat­tiga in­di­er hårt var när 500- och 1 000-rupiesedlar blev ogiltiga över en natt 2016 i ett för­sök att mot­verka kor­rup­tionen. Men det drabbade främst små­fö­re­ta­ga­re med stort kon­tant­be­ro­en­de och minskade den eko­no­miska till­växten i In­di­en med ett par ti­on­delar.

Den hårdaste kri­tiken mot Modi har dock varit att hans hin­du­na­tio­na­lis­tiska par­ti om inte upp­muntrat så åt­min­sto­ne blundat för re­li­gi­öst mo­ti­verade an­grepp på mus­limer, bland an­nat för slakt av kor, som ju är he­liga i hin­du­ismen.

Mus­limer har lynchats utan att rege­ringen el­ler Modi tagit klart av­stånd från de hinduaktivistiska dåden. Många fruktar nu att Modi med sin klara ma­jo­ri­tet i par­la­mentet ska stärka den hin­du­na­tio­na­lis­tiska po­li­ti­ken och för­svåra si­tua­tionen för de mer än hund­ra mil­joner mus­limerna och andra mi­no­ri­teter.

Vid si­dan av att Modi i val­rö­rel­sen vunnit på ter­ror­dådet i Kash­mir visar val­se­gern ock­så på hur svagt det ti­digare makt­ägande Kongresspartiet med grun­da­ren Nehrus barn­barns­barn Ra­hul Gandhi som front­fi­gur är.

Trots allt visar valet att In­di­en är en väl fun­gerande de­mo­kra­ti. Men det in­ter­na­tio­nella sam­fundet måste be­vaka att de mänsk­liga rät­tig­heterna inte ur­holkas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons