Annons

Ras för Dansk Folkeparti – framgång för Venstre

Danmark Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kan vara nöjd med valresultatet till Europaparlamentet som är det bästa för Venstre någonsin. Venstre dubblade till fyra mandat och blev det största partiet i det danska EU-valet. Socialdemokratiet, som enligt opinionsmätningarna såg ut att bli det största partiet, nådde inte upp till den väntade framgången. Dansk Folkeparti gick markant tillbaka och förlorade tre av deras fyra mandat i parlamentet. Det oväntade resultatet i EU-valet ökar spänningen inför det danska folketingsvalet den 5 juni.
Publicerad 27 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var ett rekordhögt valdeltagande i Danmark på runt 66 procent och det blev ett oväntat valresultat. Regeringspartiet Venstre blev det största partiet.

Annons

Flera politiker pratade om att resultatet speglar danskarnas reaktion på Brexit – det är de EU vänliga partierna som gått framåt. Radikale Venstre och SF ökar med ett mandat och Venstre med två. De Konservative får behålla sitt mandat, vilket det fanns en osäkerhet kring under hela kvällen.

Folkebevægelsen mod EU, en rörelse som sedan 70-talet arbetat för att Danmark ska lämna EU, åkte ur parlamentet, men i stället kom det socialistiska och EU-kritiska partiet Enhedslisten in. Dansk Folkeparti, som vid förra valet blev det största partiet, gick markant tillbaka och förlorar tre av deras fyra mandat.

Venstre får det bästa resultatet i ett Europaparlamentsval någonsin och får ett markant bättre valresultat än opinionsmätningarna förutspådde med fyra mandat, två mer än vid förra valet. Det är ett drömresultat för partiet inför folketingsvalet som hålls den 5 juni och där opinionsmätningarna tidigare visat att Venstre och det borgerliga blå blocket går mot en valförlust.

Fakta:

Preliminärt valresultat i Danmark till Europaparlamentet 2019

Venstre *: 23,5% (16,7%) / 4 mandat (2 mandat)

* När Storbritannien lämnar EU får Danmark ett extra mandat och får då totalt 14 mandat

Källa: DR Nyheder

Thea Wiborg/News Øresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons