Annons

Staten måste stödja även mu­se­er utan­för Stockholm

Opinion Gra­tis en­tré på de stat­liga mu­se­erna är i prak­tiken ett en­si­digt gynnande av kul­turen i Stockholm.
Opinion • Publicerad 27 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

S/MP-rege­ringens stora kul­tur­po­li­tiska sats­ning är gra­tis en­tré på de stat­liga mu­se­erna. I prak­tiken är detta ett en­si­digt gynnande av kul­turen i Stockholm, efter­som näs­tan alla stat­liga mu­se­er finns i Stockholm. Un­dan­tag finns – Moderna mu­se­et i Malmö, Världs­kul­tur­mu­se­et i Göteborg och Ma­rin­mu­se­um i Karls­kro­na.

Att näs­tan bara stora mu­se­er i Stockholm får del av den här statens sats­ning är orim­ligt.

Annons

Nu har ock­så mu­se­i­cheferna på läns­mu­se­erna runt om i landet tröttnat. I ett brev till kul­tur­mi­nis­ter Aman­da Lind (MP) och till riks­dags­par­tierna kräver de ge­men­samt en upp­vär­der­ing av ”läns­mu­se­ernas omist­liga be­ty­del­se i ett för­än­der­ligt sam­häl­le” och att läns­mu­se­erna där­för får höjda stat­liga an­slag.

Mu­se­erna ute i landet har länge släpat ef­ter i eko­no­miskt hän­se­en­de. En upp­räk­ning med bara en pro­cent år­li­gen räcker inte för att täcka lö­ne­ök­ningarna, och där­för har läns­mu­se­erna se senaste åren tvingats säga upp näs­tan var tionde an­ställd, en­ligt Myn­dig­heten för kul­tur­ana­lys.

Även om den pu­blika verk­sam­heten hållits på en ac­cep­ta­bel nivå har minsk­ningen av per­son­al gjort att vik­tiga delar av museiverksamheten som kun­skaps­upp­bygg­naden och för­valt­ning av sam­lingarna hamnat i stryk­klass. Det är all­var­ligt i längden.

Höjs inte den stat­liga grund­fi­nan­sie­ringen kommer även prio­ri­te­rade mål som barn- och ung­doms­verk­sam­heten att drabbas.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons