Kultur

17 kärleksbarn i stark teatersäsong

Kitte Wagner, chef för Malmö Stadsteater presenterade säsongen 2019/2020.– Jag har en väldigt god känsla inför säsongen, säger hon. Foto: Jörgen Johansson
Artikel Kultur och Nöje Virginia Woolfs Orlando med musik av Jenny Wilson, musikprogram om Brecht, nyskrivna Prekariatet, Hans och Greta som årets familjeföreställning och så en grekisk tragedi om att lämna sitt land för att söka skydd i ett annat.Det var några av nyheterna när Malmö Stadsteater på tisdagen presenterade säsongen 2019/2020.

14 september inleder Malmö Stadsteater säsongen med Virginia Woolfs Orlando på Hipp. (Läs mer om uppsättningen i artikeln bredvid)

– Det här är en fantastisk könsklassiker som stått på vår önskelista länge, säger Malmö Stadsteaters chef Kitte Wagner när hon hälsar välkomna till presentationen av en säsong hon beskriver som väldigt stark.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Poirier knockade McGregor

Sport
Sport

Dustin Poirier knockade Conor McGregor i andra ronden i stomatchen i UFC i Abu Dhabi.

Det är första gången irländske McGregor förlorat via knockout.

– Jag ser det här som en titelmatch – nu är det jag som är mästare, sade Poirier efter matchen.

McGregor svor att han kommer tillbaka.

Boel Holm/TT

Utrikes

Enkät: Förväntningarna på Biden

Washingtonbon Giselle Azar.
Foto: Mattias Lundblad/TT
Utrikes
Utrikes Vad väntar du dig av fyra år med Joe Biden som president?

– Jag hoppas att han kan ena USA, som är ett väldigt splittrat land just nu. Jag tror på en bättre migrationspolitik med Joe Biden som president. På grund av pandemin och Trumps politik har vissa studenter inte kunnat vara kvar i landet. Men med en ny migrationspolitik skulle de kunna stanna här och arbeta för amerikanska företag.

– Det är viktigt att USA återupptar sin position på den internationella arenan, att vi träder in i Parisavtalet igen och reparerar relationerna med Nato. Jag är orolig över hur Joe Biden ska kunna överbrygga klyftorna i USA, både när det gäller Trumps väljarbas och Demokraternas vänsterfalang.

– Det viktigaste är att Biden får ordning på pandemin. Om det problemet blir löst ordnar sig ekonomin och allt annat också. Jag hoppas på det bästa för landet och på att Joe Biden gör ett bra jobb, som Trump gjorde.

– Landet behöver förändras, och det är ett stort framsteg att vi får en svart vicepresident. Jag hoppas att svarta och andra minoriteter får det bättre, särskilt USA:s ursprungsbefolkning som har lidit mycket genom historien.

– Jag tror att vi har sex tuffa månader framför oss, på grund av pandemin, men att vi får fyra härliga år. Joe Bidens viktigaste uppgift nu är att ena landet och visa att han lyssnar på alla amerikaner.

– Jag väntar mig ingenting från Biden. Hela hans karriär har gått ut på att stödja förtryck både i USA och runt om i världen. Hans politiska plattform handlar inte om mänskliga rättigheter eller klimatfrågan. Han har sagt rätt ut att han inte stödjer allmän sjukvård eller avskrivning av studieskulder.

Jonas Cullberg/TT

Angie Gamble.
Angie Gamble.
Foto: Mattias Lundblad/TT

Utrikes

Pyrande missnöje i det USA som Biden tar över

Så ser USA:s befolkning på landets utveckling.
Foto: Anders Humlebo/TT
Utrikes
Utrikes Missnöjet med vart USA är på väg har sällan varit så högt som nu, när demokraten Joe Biden inleder sitt presidentskap. Nästan tre fjärdedelar tycker att landet utvecklas i fel riktning.

– Om vi enas och jobbar tillsammans garanterar jag att vi inte misslyckas.

Joe Bidens ton var ömsom övertygande, ömsom vädjande när han i veckan höll sitt installationstal på temat enighet.

Men utmaningarna som han står inför är enorma. Bara det senaste året har USA skakats av coronaviruspandemin, landsomfattande protester mot diskriminering, utmanande arbetslöshet och en attack mot "demokratins hjärta" – kongressbyggnaden Kapitolium. Djup politisk splittring råder, över 60 procent av republikanska väljare tror på expresident Donald Trumps påståenden om valfusk, de anser att det inte gick rätt till när Joe Biden blev president.

Enastående högt

Lägg därtill att hela 73 procent tycker att landet utvecklas i fel riktning, enligt en sammanställning av aktuella mätningar som oberoende Real Clear Politics har gjort. Så hög har inte siffran varit under hela Donald Trumps mandatperiod.

– Demokrater har fortfarande en ganska dålig känsla (i och med expresident Donald Trump) och republikaner gjorde en jättevändning (till det negativa) inför Bidens installation, konstaterar Domenico Montanaro, politisk redaktör på public servicekanalen NPR i en podd.

I den enskilda mätning som NPR genomfört tillsammans med undersökningsföretaget Marist är missnöjet ännu högre: 75 procent. Men där säger också 55 procent att de tror att Joe Biden kommer att göra mer för att ena landet än att splittra det.

Obama polariserade

När republikanen Donald Trump tillträdde i januari 2017 låg missnöjet på "bara" 59 procent. Och när demokraten Barack Obama och hans dåvarande vicepresident Joe Biden började jobba 2009 ansåg ungefär 69 procent av amerikanerna att landet utvecklades i fel riktning.

Men Obama, liksom Trump, var en polariserande president. Under hans åtta år i Vita huset var missnöjet vid två tillfällen högre än det är nu – i oktober 2011 då det nästan nådde 77 procent och i oktober 2013 då det låg på 75 procent. Skäl som då framhölls var bland annat presidentens aggressiva framdrivande av sjukförsäkringsreformen "Obamacare" samt hanteringen av Syrienkriget och spänningarna med Iran.

Värsta någonsin?

Hur kommer då den nyligen avgångne president Trump att bli ihågkommen? I mätningen som NPR/Marist gjorde svarar nära hälften, 47 procent, "som en av de värsta i USA:s historia". Ytterligare 13 procent säger "under genomsnitt". Enbart Richard Nixon, som stod inför ett riksrättsåtal när han avgick i kölvattnet av Watergateskandalen 1974, har haft sämre siffror, enligt NPR.

Donald Trumps opinionssiffror dök efter stormningen av kongressen, som han anklagas för att ha uppviglat till. Men fortfarande har nära 38 procent av amerikanerna en positiv bild av honom. Det är på samma nivå som talman Nancy Pelosi och betydligt högre än de båda gruppledarna i senaten, republikanen Mitch McConnell och demokraten Chuck Schumer. Men samtliga slås av nykomlingen Joe Biden, som hälften av befolkningen – i nuläget – har en fördelaktig bild av.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Joe Biden, fotograferad under valrörelsen.
USA:s president Joe Biden, fotograferad under valrörelsen.
Foto: John Minchillo/AP/TT
USA:s förre president Donald Trump.
USA:s förre president Donald Trump.
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

FAKTA

Fakta: Så styrs USA

Styret av USA bygger på maktdelning mellan den dömande makten (Högsta domstolen, HD), den lagstiftande (kongressen) och den verkställande (presidenten). Tanken är att de tre ska kontrollera varandra. Systemet, som finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789, har viss inbyggd tröghet — varje aktör har vissa möjligheter att granska och begränsa de andra. I USA kallas detta "checks and balances" (ungefär kontroll och balans).

Presidenten är både stats- och regeringschef och bildar inte regering beroende på mandatfördelningen i kongressen.

Presidenten utser domare i HD och är överbefälhavare för militären.

HD kan bland annat underkänna lagar som stiftas av kongressen.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag och godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Den kan även avsätta federala tjänstemän, inklusive presidenten och domare, genom riksrätt.

Källa: USA:s konstitution

Inrikes

Dödsbudet - "Det jobbigaste man kan göra"

Mats Kemi har lämnat 60–70 dödsbud under sina drygt 30 år som polis. 'Det är det absolut värsta man kan göra', säger han.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes De är alltid två när de ringer på någons dörr. Det de ska berätta vill ingen höra. Men även om ingen vill höra är det polisens uppgift att lämna besked till föräldrar, en partner eller ett syskon att någon de älskar oväntat och plötsligt har dött.

När någon till exempel tar sitt liv, dör i en olycka eller av en överdos och ingen nära anhörig finns på plats är det polisens uppgift att identifiera den döda, hitta de närmast anhöriga och till dem leverera beskedet att personen har dött.

– Det ska ske skyndsamt och kan ske mitt i natten, berättar polisen Mats Kemi som jobbar som dödsfallsutredare på Citypolisen i Stockholm.

Måste göras

Dödsbuden meddelas alltid personligen till de närmast anhöriga och Mats Kemi tycker att det är en av polisens svåraste arbetsuppgifter.

– Jag har varit polis i 33 år och varit bland annat på insatsstyrkan och gjort inbrytningar där det finns folk med vapen och allt möjligt. Men att lämna dödsbud, det kan jag nog säga att de flesta tycker, är det mest jobbiga man gör som polis. Man måste göra det, men det känns alltid i magen.

Ingenting får gå fel när dödsbudet, som i många fall för evigt förändrar den anhöriges liv, ska levereras. Och därför förbereder sig de poliser som ska lämna beskedet alltid noga – även om det enligt regelverket ska "ske skyndsamt".

Förbereder noga

Först läser de handlingarna som rör ärendet, för att vara förberedda och kunna svara på alla frågor som de vet kommer att ställas.

– Man åker inte i väg hals över huvud. Man vill ha på fötterna eftersom man kommer att få tusen frågor och då vill man kunna svara. Du måste ju vara ärlig och förklara precis vad som har hänt och inte mörka något, säger Mats Kemi.

Polisen tar sedan reda på vilka relationer den avlidne haft för att kunna lämna dödsbudet personligen till närmast anhörig som kan vara föräldrar, syskon eller en partner.

Adress och andra eventuella uppgifter om den som ska få beskedet tas fram för att poliserna ska vara helt säker på att det är rätt person som får beskedet.

– Man tar även ut ett foto ur passregistret så att man vet hur personen ser ut och försöker ta reda på om man till exempel kan behöva ha med sig en tolk.

Alltid två

När beskedet sedan ska lämnas är det alltid två poliser som gör det tillsammans. Ibland, beroende på tid på dygnet, kan det vara uniformerade poliser i "målade" bilar som skickas på uppdraget. Men enligt Mats Kemi är det att föredra att vara civilklädd och inte komma i en polisbil.

– Om polisen kommer i uniform och en målad bil så blir nyfikenheten stor och det kanske inte de som ska underrättas vill.

Hos den anhörige ringer polisen på dörren, visar sina polisbrickor, säger att de är poliser, kontrollerar att personen är den de söker och säger sedan att de har något att berätta.

– Vi frågar om det går bra att vi kommer in men de flesta vill veta på en gång vad det gäller, säger Mats Kemi.

I köket

Dödsbudet levereras så rakt och tydligt som möjligt.

– "Din son har tyvärr gått bort, han har avlidit". Då brukar vi bli insläppta och försöker då komma in och få sitta i köket.

Väl inne i den anhöriges bostad förklarar poliserna vad som har hänt och svarar på alla frågor som den som fått beskedet har.

– Sedan sitter man mest tyst. Jag i alla fall försöker inte att prata om något annat än just det.

Det finns ingen mall för hur den anhörige kommer att reagera på beskedet om att en närstående har dött. Och det är ett av skälen till att det alltid är två poliser som lämnar dödsbudet.

– Det är ju traumatiskt och om någon som får beskedet är i affekt är det bättre om man är två. Någon kan bli jättearg och skylla på oss och att det är vårat fel. Man får verkligen bita ihop och ha starkt psyke, säger Mats Kemi.

Flera timmar

När dödsbudet är levererat åker poliserna inte därifrån på en gång. Det händer att det tar flera timmar innan de kan lämna den anhörige.

– Ibland kan det ta tid för personen att ta in vad som sagts och beskedet kan behöva upprepas flera gånger. Man är kvar där så länge att man vet att allt har gått in. Och det får ta den tid det tar.

Personen som fått beskedet lämnas inte heller ensam när poliserna är färdiga med sitt uppdrag.

– I bästa fall är personen inte själv i bostaden när vi kommer. Skulle det vara så försöker vi få dit en anhörig eller vän innan vi lämnar.

Under sin långa karriär inom polisen på olika befattningar har Mats Kemi lämnat "60–70 dödsbud, kanske fler".

– En polis ska väl klara av alla arbetsuppgifter, men det här är det absolut värsta man kan göra.

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Dödsbud på polisutbildningen

I polisutbildningen ingår momentet "Dödsbud".

Studenterna ska få kunskap i hur ett polisiärt dödsbud kan gå till och även få viss färdighet i att meddela ett polisiärt dödsbud.

Momenten består dels av en föreläsning och sedan av ett seminarium då studenterna övar praktiskt på att meddela dödsbud utifrån olika scenarier i övningslägenheter och agerar mottagare av beskedet åt varandra.

Efteråt hålls ett reflektionsseminarium där studenterna reflekterar kring sina upplevelser och tankar efter den praktiska övningen och även har möjlighet att få svar på eventuella frågor som dykt upp.

Momentet Dödsbud omfattar totalt sex timmar.

Källa: Mats Widing, momentansvarig på Södertörns högskola, Polisen.

FAKTA

Fakta: Polisens riktlinjer om dödsfall

I "Polismyndighetens riktlinjer om åtgärder vid dödsfall som kan ha orsakats av yttre påverkan mm" står följande:

När Polismyndigheten har ansvar för utredningen av ett dödsfall bör någon av den avlidnes närstående så snart det kan ske underrättas om dödsfallet.

Om rättsmedicinsk undersökning har beslutats bör underrättelse lämnas även om detta.

Underrättelsen bör i första hand ske genom ett personligt besök. De närstående bör vid detta tillfälle tillfrågas om de önskar kontakt med en stödperson.

Källa: Polisen

Ekonomi

Obemannade butiker – trend som växer

I Sätra utanför Gävle finns Coops första obemannade butik, Coop Mini.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Teknik i stället för personal kan vara räddningen från butiksdöden på landsbygden. Nu öppnas alltfler obemannade butiker.

Sofia Grensund bor några kilometer utanför Mora, och måste åka genom hela centrum för att komma till de stora matbutikerna. Men sedan en tid finns en liten obemannad butik nära hennes bostad. Genom en app och bank-id öppnas dörren, man skannar själv med mobilen och betalningen sköts också via appen.

– Vi använder butiken mest för att kompletteringshandla, sådant som mjölk eller bröd. Men det blir inte så jätteofta, säger hon.

Butiken är dock en fin service, tycker hon. Prisnivån är möjligen lite högre än i större butiker, men för många är den mycket värdefull, konstaterar hon.

– Där finns nästan allt. Folk handlar gärna där, säger hon.

Lifvs, företaget som driver butiken i Mora och ytterligare 23 runtom i landet, har stora planer. Inom ett par år ska det finnas 300 små upplysta butiksmoduler på platser där det annars inte finns någon möjlighet att köpa mat. Kedjan startade 2019.

– Vårt koncept innebär att återinföra service där den behövs som mest, säger Daniel Lundh, en av grundarna av Lifvs.

Tusentals platser runtom i landet utan butiker har identifierats, berättar han. Enligt Lifvs etableringsplaner ska det bo minst 1 000 personer inom en radie på 15 kilometer för att butiken ska kunna bära sig, alternativt att det finns ett flöde av folk från exempelvis en tågstation.

Lifvs butiker drivs i kluster, förklarar Daniel Lundh. Fyra till fem butiker kan skötas tillsammans.

1 000 bofasta

Frågan är hur det går med lönsamheten för Lifvs butiker med så små underlag. Daniel Lundh vill inte berätta om några omsättnings- eller resultatsiffror.

– Vi är nöjda, eller mycket nöjda, med ungefär hälften av våra butiker. Den andra halvan har en bit kvar att gå. Men vi lär oss massor, säger han.

Förutom Lifvs finns andra aktörer, exempelvis Ica i liten skala, och kedjan Auto-mat.

I Gävle har Coop just öppnat sin första obemannade butik. Den ligger i ett bostadsområde, och syftet är att testa både teknik och kundernas vilja att köpa mat utan personal, berättar Stina Thorgerzon, ansvarig för butiksutveckling inom Coop.

– Vi ser stora möjligheter att etablera butiker på orter där det i dag inte finns butiker, säger hon.

Men det är varje konsumentförening som lokalt bestämmer om butiken ska bli av, förklarar hon.

Just nu finns stort intresse inom Coop, och ytterligare en modul finns färdig och redo att placeras ut, berättar Stina Thorgerzon. Men var den kan hamna är inte klart ännu.

Pressbyrån har just startat sin andra obemannade butik, men här är konceptet lite annorlunda än Lifvs, Coops och de andras system med app och skanning.

Pressbyråbutikerna ligger i citylägen, och liknar Amazon Go:s modell där köpen automatiskt registreras genom kameror i taket och vågsensorer i hyllorna, berättar Maria Isaksson, affärsutvecklingschef på Reitan Convenience, Sverige, som är franchisegivare åt Pressbyrån och 7-Eleven.

– Vår målbild är att det ska kännas enkelt, och att man inte ska behöva lägga tid på betalningsmomentet.

Kunden loggar in genom att scanna en QR-kod. Inne i butiken registrerar vågsensorerna tillsammans med kamerorna köpet och kopplar rätt produkt till rätt kund. Kunden kan promenera ut ur butiken utan att behöva märka av någon betalning, men pengarna går över från kunden till butiken.

– Innan man går ut får man godkänna köpet, vilket ger kunden en extra kontrollmöjlighet.

Hon ser inte att de obemannade Pressbyråbutikerna kommer att slå ut de bemannade på sikt.

– Inom den närmaste framtiden kommer de obemannade butikerna fungera som ett komplement, säger Maria Isaksson.

Svinn och snatteri

Kanske kan man undra hur det blir med svinnet och stölderna i de obemannade affärerna. Inte värre än i andra butiker, försäkrar både Daniel Lundh och Maria Isaksson.

– Kunden är inloggad och när kunden plockar en produkt från hyllan så hamnar den automatiskt i varukorgen, vilket försvårar stölderna, säger Maria Isaksson.

– Alla butiker har svinn, men det ligger på den nivå vi räknat med, säger Daniel Lundh.

Är det kanske så här alltfler av oss kommer att handla vår mat framöver? Nej, inte på bred front, tror Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel. Hon ser inte de obemannade affärerna som ett hot mot de större kedjornas butiker, förklarar

– Det blir ytterligare en kanal, ett komplement. Ur ett glesbygdsperspektiv är det inte oviktigt, men det är inga fullsortimentsbutiker.

Johanna Cederblad/TT

En av Lifvs 24 butiker med ca 200 varor i sortimentet. Arkivbild.
En av Lifvs 24 butiker med ca 200 varor i sortimentet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I Coops butik, Coop Mini kan kunder dygnet runt öppna och betala med Bank ID.
I Coops butik, Coop Mini kan kunder dygnet runt öppna och betala med Bank ID.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Appar, kameror och bank-id

Teknik och internetuppkoppling är en förutsättning för obemannade butiker. Lösningarna ser lite olika ut, men bygger på att kunden via sin telefon kan identifiera sig och gå in i affären. Varorna registreras via skanning eller som i Pressbyrån, med kameror.

Källa: Coop, Pressbyrån och Lifvs

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Utrikes

Nya Zeeland utreder eventuell samhällssmitta

Nyzeeländska hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield. Arkivbild.
Foto: Nick Perry/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nyzeeländska myndigheter utreder vad man misstänker kan vara ett första fall av samhällssmitta av covid-19 på flera månader.

En kvinna som i slutet av december reste till Nya Zeeland från Europa har testat positivt för covid-19, elva dagar efter det att hon lämnat karantänen. Under de två veckor som hon satt i karantän testade hon negativt två gånger.

– Vi arbetar utifrån hypotesen att detta är ett positivt fall och att det handlar om en mer smittsam variant, antingen den som först upptäcktes i Sydafrika eller Storbritannien, eller potentiellt i Brasilien, säger hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield.

Det är inte känt när kvinnan smittades och eftersom hon testade positivt flera dagar efter att ha släppts från karantänen behandlar myndigheterna det som ett "troligt samhällsfall".

Senast Nya Zeeland hade ett fall av samhällssmitta var den 18 november.

Utrikes

Misstänkt knarkboss gripen i Amsterdam

Den misstänkte knarkbossen greps på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam. Arkivbild, tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den misstänkte ledaren för Asiens största brottssyndikat och en av världens mest eftersökta män har gripits i Nederländerna. Australiska myndigheter försöker nu få honom utlämnad för att ställa honom inför rätta i Australien.

Det var i fredags som kinesisk-kanadensiska Tse Chi Lop greps på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam efter en begäran från Australiens federala polis. Han har jämförts med den mexikanska knarkbossen Joaquín "El Chapo" Guzmán och har varit eftersökt i många år.

Enligt FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC) misstänks han leda en kartell som kallas Sam Gor, som producerar och distribuerar stora mängder metamfetamin. Kartellen tros tvätta miljarder i drogintäkter i affärsverksamheter i Mekongregionen i Sydostasien – exempelvis genom kasinon, hotell och fastigheter.

Utrikes

Morrison i blåsväder inför nationaldag

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.
Foto: Lukas Coch/AP/TT
Utrikes
Utrikes Australiens premiärminister Scott Morrison har hamnat i blåsväder.
Inför nationaldagsfirandet på tisdag har han sagt att det "inte heller var så festligt för de fångar som kom med britternas skepp till kontinenten", apropå protester mot att man firar en dag som innebar början på slutet för urinvånarsamhällen.

Den 26 januari, ”Australia day”, markerar den dag 1788 då de första britterna anlände till kontinenten. Men valet av nationaldag, av en del kallad ”Invasion day”, ifrågasätts mer och mer och många upprörs över att att man firar en förödande dag ur ursprungsbefolkningens synvinkel, och vill att dagen flyttas.

"Inte så festligt"

Morrison, som i rakt nedstigande led är släkt med en straffånge på ett av de första skeppen från Storbritannien, sade tidigare i veckan att det inte heller hade varit en särskilt festlig dag för fångarna ombord på båtarna.

Uttalandet kom efter det att landets cricketförbund sagt att man inte längre tänker använda namnet "Australia day" i samband med de matcher som går av stapeln på nationaldagen, eftersom det "är en sorgens dag för spelare med rötter från ursprungsbefolkningen".

Morrisons svar blev att cricketförbundet "borde fokusera mer på cricket och mindre på politik".

"Själviskt uttalande"

”Man kan inte jämföra erfarenheterna för dem som var ombord på de där skeppen som kom till det här landet, med vad deras ankomst har betytt för urinvånarna i generationer”, skriver Cathy Freeman, australisk OS-medaljör med aboriginskt ursprung, på Twitter.

Michael Dodson, aboriginsk ledare och advokat utsedd till årets australier 2009, kallar premiärministerns uttalanden grunda och empatilösa.

– För mig visar det på en väldigt bristfällig förståelse för hur de första skeppens ankomst påverkade ursprungsbefolkningen i Australien. Det är ett väldigt själviskt uttalande, säger han till ABC News.

"Inte en jämförelse"

Morrison har sedan dess påpekat att hans uttalande inte menade att jämföra straffångarnas situation med urinvånarnas.

– Australien har mer än 25 miljoner berättelser. Var och en av oss kan spåra sin historia tillbaka till sitt eget Australien, ursprungsbefolkningens Australien. Alla berättelser är viktiga, säger han och tillägger:

– De tävlar inte med varandra. De är bara en del av vilka vi är.

Emma Gyllestad/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL