Annons

Förväxlar kritik med censur

Kultur/Bokrecension Horace Engdahls korta skrift De obekymrade har sålts in som en provocerande uppgörelse med metoo-rörelsen. Titeln är en kategori som Engdahl att döma av texten inte själv tillhör.
Publicerad 29 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Horace Engdahls korta skrift De obekymrade har sålts in som en provocerande uppgörelse med metoo-rörelsen. Titeln är en kategori som Engdahl att döma av texten inte själv tillhör.

Annons

Åter möter vi det märkliga antagandet att upphovsmannen till en spridd och omtalad kulturyttring egentligen är utsatt för censur. Att han inte ”har fått säga” det han säger i den väl säljande texten, eller att hans ord som finns på pränt i en vacker upplaga är ”förbjudna”, på det sätt som katolska kyrkan förbjöd kätterska texter.

Engdahl använder sig i början av ett alter ego. Denne ”Mahuro” sörjer att den exotiska ”kvinnan”, (som här är en grupp utan individuella särdrag, ett klusterackord av suggestivt halvöppna blusliv och inbjudande målade hjortögon, alla unga) inte längre får bemötas hur som helst. Hans ”galanta” ton är inte gångbar. Han kursiverar: "det är inte längre möjligt att vara frimodig med kvinnor".

Enligt Mahuro har kvinnor blivit så tacksamma så att de grät när han sträckte fram sin hand och knäppte upp deras blus. Denna reaktion på manlig beröring är viktigare än ”examina”. ”Mahuro har aldrig förstått varför kvinnor skriver”, berättar Engdahl. Det visste läsaren redan. Samtidigt finner Mahuro intelligenta kvinnor ”vilsamma”. Strindbergs ande svävar över diskussionens dualitet.

Att Engdahl skriver sådant som han vet inte är sant under täckmantel av Mahuro irriterar mer än sexismen, som snabbt blir repetitiv och tråkig snarare än provocerande. Han menar att män sällan talar om andra män som genier, medan kvinnor konstant hyllar medsystrar. Att det inte stämmer vet alla som läst en kultursida. Att tillskriva endast ena könet ”snille” (som Engdahl använder istället för genibegreppet) är intellektuell lättja, men friskt humör i riktning mot bibliotekets hylla med förbjudna böcker!

Annons

Men visst sörjer man boken som hade kunnat skrivas. Horace Engdahl har varit med och monterat ner en trehundra år gammal för svenskt kulturliv central institution.

bild 1/2
Horace Engdahl. Foto: Helén Karlsson
Horace Engdahl. Foto: Helén Karlsson
Fakta:

BOK

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons