Annons

Tre som konkurrerar bra för Liberalerna

Opinion Det höjer säkert intresset för partiledarvalet, vilket Liberalerna verkligen behöver efter två katastrofval.
Opinion • Publicerad 29 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Nu är det klart att tre liberaler öppet kandiderar till att bli partiledare efter Jan Björklund. Det har valberedningen med Olle Schmidt i spetsen strävat efter, och det höjer säkert intresset för partiledarvalet, vilket Liberalerna verkligen behöver efter de två katastrofval som partiet drabbats av det senaste knappa året.

Att Nyamko Sabuni kungjorde sin kandidatur och sedan drivit en lågintensiv kampanj under EU-valrörelsen har retat en del. Nu, dagarna efter valet, har även Erik Ullenhag och Johan Pehrson anmält sitt intresse. Det gör att den politiska bredden på kandidaterna blir stor.

Annons

Christer Nylander, Kristianstad, backade däremot ur när Ullenhag lovat ställa upp, sannolikt av taktiska skäl för att istället stödja honom.

För L blir Centerpartiets modell innan Annie Lööf valdes, med valturné runt landet och öppen kampanj mellan kandidaterna, något som ger partiet en chans att komma ut mer offensivt än bilden av ett nederlagsdrabbat parti.

Vem som blir vald är svårt att veta. Ullenhag står för en mer socialliberal, mjukare linje än Pehrsson och Sabuni, som båda varit kritiska till januariavtalet även om de lovar fullfölja det.

Till slut blir det kanske vem de aktiva liberalpartisterna tror går bäst ”genom rutan” som väljs. Mediebilden har alltid varit viktig för folkpartister/liberaler.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons