Annons

Vill se antalet boende öka stort kommande år

Osby • Publicerad 29 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Skiss för förslaget för Naturbruksområdet. Grönmarkerad mark föreslås säljas av till bostäder snarast. Gulmarkerat föreslås bli bostadsområden. Blåmarkerat föreslås bli kommunal verksamhet. Rödmarkerat (huvudbyggnaden och Dufveska) blir skola kommande år.
							                           Foto: Osby kommun
Skiss för förslaget för Naturbruksområdet. Grönmarkerad mark föreslås säljas av till bostäder snarast. Gulmarkerat föreslås bli bostadsområden. Blåmarkerat föreslås bli kommunal verksamhet. Rödmarkerat (huvudbyggnaden och Dufveska) blir skola kommande år. Foto: Osby kommun

Snart springer de sista eleverna ut från Naturbruksgymnasiet i Osby, men vad som ska hända med området framöver är ännu oklart.

Dock kan läget ha klarnat en del.

Annons

På tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen diskuterades ”Naturbruksområdets framtida gestaltning” – det dokument fullmäktigeberedningen, som består av såväl politiker som tjänstemän, tagit fram.

Dokumentet är inte minst sprunget ur det faktum att området kommer att stå tomt och kosta pengar, samtidigt som det finns ett behov av fler bostäder.

– Området tickar pengar. Vi behöver ha ett snabbt fotarbete och sälja av. Därför är det viktigt med en tydlig tidsplan, sa fullmäktigeberedningens ordförande Dag Ivarsson (M) under kommunstyrelsens sammanträde.

Det konstateras att det för närvarande bor ett fåtal personer inom det avgränsade området. I förslaget fullmäktigeberedningen valt att gå vidare med finns förhoppningen om att öka antalet boende till drygt 130 personer inom några år och bygga 64 bostäder.

Målsättningen är också att sälja av de byggnader och områden som tillåter bostäder så fort som möjligt och att detaljplanearbetet för övriga delar även det inleds så fort som möjligt.

Vidare konstateras att det föreslagna dokumentet ska ses som en viljeriktning – i exempelvis detaljplanearbetet kan saker och ting komma att ändras.

Även kultur och natur utgör en betydande del av visionen. Bland annat föreslås en vandringsled skapas längs med Drivån mellan Osbysjön och Naturbruksområdet. Längs leden ska informationstavlor informera om kulturhistoriska värden och naturen.

Kommunstyrelsen beslutade även att medel tillförs för att huvudbyggnaden samt Dufveska huset på Naturbruksområdet ska fungera som tillfällig skola för årskurs 7-9 från 2019-2024. För att genomföra detta till hösten avsätts knappt två miljoner kronor till investeringsåtgärder samt 500 000 kronor tillförs till samhällsbyggnadsnämndens driftsbudget. Därefter föreslås Dufveska bli museum och att huvudbyggnaden säljs.

Visionsdokumentet för naturbruksområdets framtid kommer härnäst att dryftas i kommunfullmäktige. Dessutom menade kommunstyrelsen att samhällsbyggnadsnämnden ska ta fram en tidsplan för arbetet med området och återrapportera om hur det går halvårsvis.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons