25

1600-talsdag på Hovdala

För bortåt 400 år sedan var landet fyllt av galanta damer och sturska kavaljerer.Arkiv: Stefan Sandström
Artikel 25 år sedan Trubadurer, gycklare och kägelspel på Hovdala.

Torsten Karlson

PREMIUM

Hovdala kläs i 1600-talsskrud.

Fyra organisationer samarbetar i ett projekt för att skapa en autentisk miljö från den tiden under en enda dag. Det är Studiefrämjandet, Västra Göinge hembygdsförening, Kulturnämnden och AIB-projektet (Arbete i stället för bidrag) som står bakom 1600-talsdagen på Hovdala.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Leksaksvapen orsakade polispådrag på Tivoli

Tivoli i Köpenhamn. Arkivbild.
Tivoli i Köpenhamn. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes

Ett stort polispådrag sattes i gång på lördagskvällen efter det att en man hade gått omkring med ett leksaksvapen inne på nöjesparken Tivoli i Köpenhamn.

Totalt greps fem personer i samband med händelsen och en anhölls.

– När vi kommer till platsen anträffar vi en grupp där en person passar på signalelementet. Han förklarar att han har kastat bort leksakspistolen och visar oss var den är, säger Henrik Svejstrup vid Köpenhamnspolisen till Extra Bladet.

Debatt

Alla dessa Krösa-Major och miljön

Klimataktivisten Greta Thunberg kommenterar klimatrapport från FN:s klimatpanel IPCC i New York. Insändarskribenten frågar sig när världens politiker ska sätta ner foten och stoppa stollerierna.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Debatt
debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Alla dessa Krösa-Major, som under buller och bång försöker skrämma oss med jordens snara undergång på grund av ”klimatförändringarna”!

Den 7 juli vimlade Norra Skånes ledar- och insändarsidor av sådana: fyra av sju alster handlade om hur vi måste ”rädda klimatet”.

Det vimlade också av rena felaktigheter, till exempel påstods att bränder blir vanligare, korallreven dör ut och glaciärerna smälter bort.

I princip allt kopplas numera av dessa domedagsprofeter till klimatet: försämringarna i sjukvård och äldreomsorg; sugrör; Öresundsbron; virus och insektsburna sjukdomar; torka och översvämningar.

Dessa återkommande larm och dystra spådomar baseras på datormodeller som visat sig vara urusla på att beskriva och förutsäga klimatvariationer.

Det finns ingen hållbar vetenskaplig grund för att hävda att de ständiga naturliga klimatvariationerna är orsakade enbart av människan och inte ligger inom normal variabilitet.

Trots det vill Krösa-Majorna slösa enorma summor pengar (tagna från våra gemensamma resurser) på ickeproblem som skapats i falsifierade datorgenererade klimatmodeller.

Inte bara det, domedagsprofeterna vill ställa om hela samhället, och uppmanar oss att lyssna på vetenskapen, men hänvisar samtidigt till en tonåring.

När ska ledande politiker sätta ner foten och stoppa stollerierna? När ska journalisterna sluta förvilla och istället börja göra sitt jobb att kritiskt granska galenskaperna?

En bra start vore att politiker och journalister just lyssnar på vetenskapen och till exempel läser det brev den nederländske professorn i geofysik Guus Berkhout i sin egenskap av ordförande för den världsomspännande akademiska organisationen CLINTEL skickat till Nederländernas vetenskapsakademi och till det globala IAP, en paraplyorganisation för världens vetenskapsakademier. Se https://clintel.org/scientific-manifesto/.

I brevet uppmanar professorn, som själv är ledamot i den nederländska vetenskapsakademien, bland annat att dessa vetenskapliga sällskap ska protestera mot klimatalarmismen; att man skiljer vetenskap från politik och att inse att vetenskapen inte alls är enig i klimatfrågan.

Vill man få en svenskspråkig pedagogisk förklaring varför de klimatmodeller som IPCC baserar sin politik på inte är tillförlitliga, ska man titta på Elsa Widdings genomgångar på Youtube.

Inte bara politiker och journalister utan vi alla måste vakna upp och se att kejsaren är naken!

Ernst Herslow, Hästveda

Debatt

SVT vänstervridet, en myt

Patrisupportrar utanför Sveriges television vid en partiledardebatt 2014.
Foto: BERTIL ERICSON / TT
Debatt
debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Svar till Bertil Månssons insändare den 9 juli:

I Norra Skåne den 9 juli skriver Bertil Månsson, förutom en massa rappakalja, att SVT är vänstervridet och dessutom en svulst.

Inget kan vara mer felaktigt, hela SVT:s (och SR:s) utbud är det enda sevärda/hörvärda alternativet till alla andra fördummande idiotkanaler med ständigt avbruten infantil reklam. Som alternativ finns kanalen Axess som också är en seriös kanal. Som alternativ kan också TV4 delvis vara, om man står ut med reklamen, men går inte att jämföras med SVT:s seriositet.

Att utmåla SVT som vänstervridet är endast en myt som odlas på den yttersta högerkanten och har ingen relevans. Ett påstående som endast får ses som grovt förtal. Förresten, vilken/vilka ”idiotkanaler” tittar Bertil Månsson på, om han inte tål det förment ”vänstervridna” och ”svulstiga” SVT?

Lars Nord, Fritänkare och outsider

Inrikes

Strömmen tillbaka på Södermalm

Strömförsörjningen nådde inte hela Södermalm i Stockholm under natten. Arkivbild.
Strömförsörjningen nådde inte hela Södermalm i Stockholm under natten. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

Omkring 1 900 hushåll på Södermalm i Stockholm var under drygt fyra timmar under natten utan ström.

Strax efter klockan 04 meddelade Ellevio att avbrottet var över och att alla kunder skulle ha fått tillbaka elen.

Ellevio uppger att strömavbrottet berodde på åverkan på en anläggning.

Utrikes

Flera döda i nya protester i Mali

Tidigare protester i Malis huvudstad Bamako i juni.
Tidigare protester i Malis huvudstad Bamako i juni.
Foto: Baba Ahmed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tre demonstranter dödades och flera andra skadades allvarligt i regimkritiska protester i Mali i fredags, enligt FN:s fredsbevarande uppdrag i landet.
Sent i lördags upphävde presidenten Ibrahim Boubacar Keïta landets författningsdomstol i ett försök att blidka demonstranterna.

Under helgen har dessutom flera personer, vara minst två ledare, ur en koalition av oppositionsgrupper gripits i Malis huvudstad Bamako, uppger koalitionen. Gruppens högkvarter ska även ha genomsökts.

Författningsdomstolens beslut att ogiltigförlora omkring trettio resultat från parlamentsvalets två omgångar i mars och april ligger bakom de protester som nådde sin kulmen under fredagen och lördagen.

Ockuperade parlamentet

– Denna upplösning av författningsdomstolen kommer att göra det möjligt för oss att från och med nästa vecka be relevanta myndigheter att nominera nya medlemmar så att en ny domstol snabbt kan hjälpa oss att hitta lösningar på konflikter som härrör från valet, säger Ibrahim Boubacar Keïta.

Några av de nio medlemmarna i författningsdomstolen har redan avgått och en är avliden.

I fredags avfyrade polisen både skott och tårgas för att skingra demonstranter som hade ockuperat såväl parlamentet som public service-bolaget ORTM:s lokaler.

Lovar förändringar

Demonstranterna kräver att president Ibrahim Boubacar Keïta avgår, då man anser att han har misslyckats med att tackla ekonomiska och säkerhetspolitiska problem i landet.

Keïta uppger att han är öppen för dialog, men vad gäller protesterna säger han att "alla tolerabla gränser har nåtts och överträffats".

Tidigare på lördagen besökte landets premiärminister Boubou Cissé ett sjukhus med skadade från protesterna. Enligt RFI lovade han då mycket snabba förändringar för att skapa en mer inkluderande regering för att "möta dagens utmaningar".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Krönikor

Cyklande vålnaden hemsöker min skog

Krönikor
Krönika

Konditionen och försommaren är färskvaror som kan fly undan på sju korta dagar. Den tanken står helt klar för mig när jag efter en veckas skolk från morgonpromenaden äntligen tar mig ut på grusvägen igen.

Stegen är tunga och flåset är inte alls med som det brukar när jag sätter full fart på gångstavarna. Själva luften är tung att andas och när jag höjer blicken upp mot bokträdens kronor noterar jag att skogen är en annan. Grönskan har mörknat och gräset har växt sig högt i gläntor och längs stigar.

Försommarens skira grönska varade länge i år men är nu definitivt över. Borta är blommornas fräscha doft. Lukten av förmultnade löv ligger tung men bär löften om höst och kantarellrundor. Ett lätt obehag kommer över mig när jag med tunga tag kämpar mig uppför de brantaste backarna på rundan. Uppe på krönet bestämmer jag mig för att vända långt innan jag brukar och sätter fart nerför och hemåt.

Mörka skyar samlas över skogen och regnet hänger i luften trots satt timmen är tidig. Obehaget växer i mitt bröst och jag försöker skynda på stegen hem. Så tidigt brukar jag sällan eller aldrig möta någon. Ändå känner jag mig iakttagen.

Jag sneglar bakom mig och upptäcker till min häpnad två cyklister. En kvinna i regnrock med hättan uppslagen över det långa håret. Rocken är mörkblå och hon kan vara i 50-årsåldern. Han är i samma ålder, kanske något yngre, och har mörkt yvigt hår och skägg. På näsryggen har han stora rundade glasögon och på fötterna sitter gummistövlar. Jag rycker till och kvinnan ler roat åt min skrämda reaktion och mumlar godmorgon och trampar förbi mig i sakta mak. Hon fortsätter oberört och lugnt vägen fram. Men varför cyklar inte den manlige cyklisten om mig? Han cyklade ju intill kvinnan och borde vara precis bakom henne.

Det måste finnas en högst naturlig förklaring till mannens försvinnande. Kan mina glasögon ha spelat mig ett spratt med en optisk synvilla?

Till slut vänder jag mig om och ser bara en tom väg och skog bakom mig. Var tog han vägen? Hittade han svamp och for in i skogen? Men nog borde väl cykeln stå vid vägkanten i så fall. Jag hämtar andan för att hojta åt kvinnan och fråga var hennes manliga sällskap tagit vägen. Men i samma ögonblick försvinner hon runt nästa vägkrök.

Jag skyndar på stegen ytterligare. Skogen känns inte alls lika trygg och välkomnande som den brukar. Något som inte borde vara där ruvar i skuggorna. Jag vägrar tro på spöken och annat övernaturligt. Där andra har påstått sig se spöken har jag aldrig lagt märke till något konstigt. Maken och jag har till och med bott i ett gammalt torp som påstods vara svårt hemsökt. Jag upplevde aldrig något konstigt.

Det måste finnas en högst naturlig förklaring till mannens försvinnande. Kan mina glasögon ha spelat mig ett spratt med en optisk synvilla när jag sneglade bakåt för att se vad som kom efter mig? Eller for han in på en dold avtagsväg som jag inte lagt märke till? Han kanske sitter på huk och plockar litervis med gula kantareller i detta nu. Varför skulle då kvinnan fortsätta?

Nej, jag får inte riktigt ihop det och drar en suck av lättnad när jag siktar det röda tegeltaket på huset därhemma mellan trädstammarna.

Morgonen därpå tvekar jag en smula. Men bestämmer mig för att både kropp och själ behöver den där morgontidiga rundan.

Tack och lov är det betydligt ljusare och lättare därute denna morgon. Borta är obehaget, tungsinnet och känslan av att något är tok. Med lätta steg susar jag i väg in i den vänliga grönskan ...

Katarina Bexell är redaktionschef på Norra Skåne i Hässleholm.

Inrikes

Skillnader i beviljade kontaktförbud i landet

Vice överåklagare Eva-Marie Persson. Bild från i fjol.
Vice överåklagare Eva-Marie Persson. Bild från i fjol.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet beviljade kontaktförbud skiljer sig åt i Sverige. Enligt de senaste fem årens statistik skiljer det omkring 30 procent mellan de åklagarkammare som beviljar minst andel jämfört med de som beviljar mest. Det rapporterar radioprogrammet "I lagens namn" i P1.

– Det är ju en ganska stor skillnad och då kan man ju fundera över enhetlighet i hanteringen och handläggningen, säger Eva-Marie Persson, vice överåklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, till radion.

I fjol gjordes drygt 10 000 ansökningar om kontaktförbud. I södra Skåne och Eskilstuna beviljade respektive åklagarkammare två av tio ansökningar, i Umeå, Kalmar och Borås beviljades dubbelt så stor andel.

Enligt Eva-Marie Persson kan det finnas flera anledningar till de olika bedömningarna.

– Det kan bero på att åklagarna gör olika bedömningar när det gäller risk och proportionalitetsbedömningarna och då är det ju mer en fråga om kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte och liknande, säger hon.

Utrikes

Ghosn om flykten: Hjälper de som hjälpte mig

Carlos Ghosn. Arkivbild.
Carlos Ghosn. Arkivbild.
Foto: Meika Fujio/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den tidigare Nissan-chefen Carlos Ghosn säger i en intervju med tv-kanalen al-Arabiya att han "hjälper alla som hjälpte mig".

I december i fjol flydde Ghosn från Japan till Libanon genom att smugglas ut ur landet i en låda, efter att ha suttit i husarrest för misstankar om att ha mörkat inkomster i redovisningen, dumpat dåliga värdepappersaffärer på sin arbetsgivare under finanskrisen och missbrukat pengar som tillhörde Nissan.

Två amerikaner – en 59-årig före detta elitsoldat och hans 27-årige son – greps i maj av amerikansk polis på begäran av Japan, misstänkta för att ha hjälpt Ghosn att fly.

Carlos Ghosn vill inte svara på huruvida han försöker hjälpa de två männen, eller andra som hjälpt honom, men säger i intervjun:

– Jag hjälper alla som hjälpte mig. Jag hjälper dem med mina resurser, med mitt tänkande och på alla sätt jag kan, säger han.

NÄSTA ARTIKEL