Nazister i slagsmål på Bantorget – flera gripna

Lund Sex personer greps efter ett stort bråk mellan nazister och motdemonstranter på Bantorget vid 12.15-tiden på lördagen.
Lund • Publicerad 1 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Enligt polisen är tre av de gripna i 20-årsåldern, två i 30-årsåldern och en 15 år. Samtliga är män.

15-åringen släpptes senare på lördagskvällen, medan övriga fem anhölls. Alla misstänks för misshandel och tre av männen även för våldsamt motstånd.

Skadeläget hos de inblandade är oklart. Uppemot tio personer ska ha deltagit i tumultet.

Allt ska ha börjat i samband med en manifestation arrangerad av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, en våldsbejakande rasideologisk organisation, på Lilla Fiskaregatan.

En grupp av organisationens aktivister ska där ha gått fram till ett informationsbord uppsatt av Vänsterpartiet och börjat att uppföra sig hotfullt.

- Vi stod på gatan för att dela ut flygblad och prata med folk som vi brukar göra. När vi kom dit var nazisterna redan där och efter ungefär femton minuter sparkade de undan vårt bord och kastade vår flagga på marken, säger riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V).

- De skrek fula ord men gick inte till attack mot oss personligen. Vi försökte hålla oss lugna och eftersom polisen var där kände vi oss inte så hotade.

Efter omkring en timme lämnade nazisterna platsen. Hanna Gunnarsson stannade själv kvar, men såg hur en grupp personer följde efter nazisterna ner för gatan för att demonstrera mot deras närvaro.

En bit därifrån, på Bantorget, ska sedan nazisterna ha gått till attack.

- Plötsligt vände nazisterna sig om och började att slå på motdemonstranterna med flaggor och knytnävar. Jag såg en person bli nedbrottad och en annan dragen i håret, säger ett vittne till Skånskan, som själv gick i motdemonstrationen men som ska ha backat när tumultet uppstod.

- Jag var livrädd.

Enligt vittnet så ska det inte ha funnits tillräckligt med poliser på plats för att kunna förebygga misshandeln.

- Det var bara några få poliser där. De var inte beredda på detta, säger vittnet.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.