Stjärnklar julfestival

Kultur och Nöje EFter 32 år som turnerande artisthow blir nu Stjärnklart en helgfestival i Helsingborg.
Publicerad 1 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det kan vara riskabelt att bryta långa traditioner, men enligt producenten Patrik Krall, en av nöjesvärldens mest anlitade showhjärnor i landet, måste man våga för att vinna. Så länge man inte tummar på kvaliteten. Något som är extra viktigt i just jultider, då Stjärnklart äger rum, med tanke på konkurrensen från alla julshower runt om i landet.

– Det var dags för en förändring helt enkelt. Vi provade att göra en helgfestival i Jönköping förra året och det gick hur bra som helst. Förutom att det är kul att prova något nytt så höjer det nivån på alla sätt. Man kan satsa mer på både showen och julbordet. Dessutom får de tre städerna fler tillresande, säger Patrik Krall.

Städerna som årets Stjärnklart slår ner i förutom Helsingborg är Luleå och Jönköping. Bland årets artister finns de tre Melodifestivalvinnarna Anna Bergendahl, Robin Bengtsson och Jessica Andersson som får sällskap av Sanne Salomonsen, Mendez, Hanna Ferm och Hoffmaestros Kaliffa och Jensa.

– Kombinationen av de här artisterna kommer att bli så bra, så mycket party och fest. Dessutom ska det bli intressant att se dem göra nummer tillsammans där de kanske testar genrer de inte annars rör sig i, fortsätter Krall.

Anna Bergendahl som tidigare i år gjorde succé med låten ”Ashes to ashes” i Melodifestivalen håller med.

– Vi är bara på planeringsstadiet än så länge, men det ska bli väldigt kul att se vad vi kan koka ihop och vad jag får göra för nummer med rockkvinnorna Sanne Salomonsen och Jessica Andersson, Mendez och med Kaliffa som jag genremässigt ligger längst från. Publiken kommer definitivt att få se en lite mer showig och ösig sida av mig, säger Anna Bergendahl och skrattar.

Hos producenten Patrik Krall har dock idéerna redan börjat ta fart.

– Min ambition är att de två kvällar som vi är i en stad inte ska vara likadana. Man ska kunna gå på båda och få olika upplevelser. När Bruce Springsteen spelade tre kvällar på Ullevi så var alla kvällar olika och man blev överraskad hela tiden. Det sägs att han gav spellistan till sina musiker bara någon stund innan det var dags för konserterna.

Så du tänker göra likadant med dina Stjärnklart-artister?

– Haha, nej. Det hade ju varit taskigt. Springsteens musiker har spelat många år ihop. Vi har ju nya stjärnor i Stjärnklart varje år. Men det ska bli väldigt kul att se vad vi kan hitta på, säger Patrik Krall.

– Publiken kommer i alla fall att få se oss i roller som vi inte haft tidigare, fortsätter Anna Bergendahl.

Hon delar nu återigen scen med sin kompis Robin Bengtsson som hon lärde känna i Idol 2008.

Vad hade du tänkt om jag 2008, precis efter att du gått vidare till topp sexton i Idol, sagt ”Anna, du och den där snubben där borta kommer dels att vinna Melodifestivalen båda två och ni kommer även att vara med i en av Sveriges största julshower tillsammans.”

– Haha! Hon hade skrattat. Hon hade verkligen inte trott på det. Vi var så små då också, 16 och 17 år bara, barn ju! Det är väldigt häftigt när man tänker på det, att det har gått så bra för oss. Vilken resa vi har gjort båda två!

Många har ju Stjärnklart som jultradition, vad har du själv för jultraditioner?

– Det finns en låt som jag verkligen måste lyssna på hela tiden under julen, ”Merry Christmas, Baby” som Elvis har gjort, fast i versionen som Rod Stewart gör med Cee Lo Green. Den är väldigt soulig och fin.

Är du en julnörd?

– Ja, men det är jag nog. Jag är framförallt en romantiker. Hemma är jag den som styr upp väldigt mycket av det traditionella som just till julen. Så jo, jag älskar julen.

Men innan november- och decembermörkret närmar sig för att bli upplyst av årets stjärngäng väntar en sommar med turnéliv och musiksläpp för Anna Bergendahl.

– Jag kan inte avslöja så mycket än, men det kommer en ny singel väldigt snart. Sedan ännu fler singlar och förhoppningsvis ett album i år också. Det är mycket jobb nu. Vi är precis klara med repetitionerna inför sommarturnén. Det ska bli otroligt kul att få se Sommarsverige med mina medmusiker och träffa alla som röstade och hejade på mig i Melodifestivalen. Det är överväldigande att se hur folk har tagit den här låten till sina hjärtan och gillar både budskapet och texten. Det är som en dröm.

Stjärnklart 2019

• Årets Stjärnklart besöker Helsingborg Arena den 29 och 30 november, och rullar sedan vidare till Jönköping den 6 och 7 december och avslutar i Luleå den 13 och 14 december.

• Årets artister består av Anna Bergendahl, Robin Bengtsson, Jessica Andersson, Mendez, Sanne Salomonsen, Hanna Ferm och Kaliffa och Jensa från Hoffmaestro.

Fakta:

Stjärnklart 2019

• Årets Stjärnklart besöker Helsingborg Arena den 29 och 30 november, och rullar sedan vidare till Jönköping den 6 och 7 december och avslutar i Luleå den 13 och 14 december.

• Årets artister består av Anna Bergendahl, Robin Bengtsson, Jessica Andersson, Mendez, Sanne Salomonsen, Hanna Ferm och Kaliffa och Jensa från Hoffmaestro.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.