Annons

Kostsamma nazister

Opinion Nazister som manifesterade i Lund gav sig på vänsterpartister som delade ut informationsblad.
Opinion • Publicerad 2 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
En annan motdemonstration. Foto: TT
En annan motdemonstration. Foto: TT

Nazister som manifesterade i Lund gav sig på vänsterpartister som delade ut informationsblad. Slagsmål uppstod senare i centrala Lund mellan nazister och motdemonstranter. Det var för få poliser på plats för att hantera situationen. Ganska få personer var inblandade i själva slagsmålet också, men det är en slump att ingen blev allvarligt skadad.

Det finns oftast tillräckligt med polisresurser på plats när nazister beviljats demonstrationstillstånd, eftersom man förväntar sig att de inte följer reglerna och att det kommer motdemonstranter. Även i det här fallet fanns poliser på plats, eftersom man gissat att det kunde bli bråk, även om det inte gällde någon regelrätt demonstration, utan om NMR-medlemmar som delade ut flygblad. Men tydligt inte tillräckligt många.

Annons

NMR och andra våldsbejakande nazister är inte harmlösa, även om de är mycket få. Man måste komma ihåg att det rör sig om organisationer som ogillar demokrati och hyllar våld. Det finns många brottsdömda bland medlemmarna. De kostar samhället huvudbry och pengar, även om det rör sig om en handfull med folk.

Det är frustrerande att en liten grupp med rättshaverister som inte ens kan få stöd i demokratiska val får kosta skattebetalarna pengar och skapa otrygghet. Men det finns ett symbolvärde i att nazister inte tar över gatorna i ett demokratiskt land, det skapar rädsla för alltför många medborgare av olika skäl.

Polisen utvärderar säkert händelsen. Förhoppningsvis kommer de fram till att de måste avsätta mer resurser nästa gång det finns en förvarning om att NMR-nazister kan söka konflikter. Det kostar pengar som borde användas till annan brottsbekämpning, men medborgarna kan inte förväntas huka sig för nazistflaggor på Lunds eller andra svenska städers gator 2019. Högerextrema bör uppenbarligen i högre grad punktmarkeras av polisen, även om det ger en försvinnande obskyr rörelse mer uppmärksamhet än vad de förtjänar.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons