Annons

Nyvalda MEP:ar bör briefas om intervjuer

Opinion Som folkvald politiker bör du vara beredd på att svara på frågor om din verksamhet.
Opinion • Publicerad 2 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Som folkvald politiker bör du vara beredd på att svara på frågor om din verksamhet. Undantag finns, men då talar vi till exempel om kränkande eller djupt personliga frågor som inte har något med arbetet som politiker att göra. Jobbiga frågor måste besvaras, som till exempel när det visat sig att man konsekvent röstat emot sitt partis linje. När Kristdemokraternas andre vice partiledare Lars Adaktusson visade sig ha röstat emot aborträtten som Europaparlamentariker valde han att inte svara på frågor från media.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski påpekar i en krönika att det är särskilt anmärkningsvärt att Adaktusson valt att ducka eftersom han innan han valdes till Europaparlamentet arbetade som granskade journalist och valdes till parlamentet med en slogan om att det behövs granskande journalister i Bryssel. Det hade han rätt i: band annat just för att det ska finnas någon som granskar MEP:arna.

Annons

Detta är en av anledningarna till att det är olyckligt att det finns så få Brysselkorrespondenter kvar. Det krävs tid och resurser för att granska parlamentariker på ett bra och grundligt sätt.

Partierna bör vara noga med att briefa sina nyvalda Europaparlamentariker om vad som gäller: de ska vara beredda att svara på frågor kring vilka val de träffar i tjänsten, eftersom det är väljarna som skickat dem dit och de har rätt att få veta hur väl MEP:en förvaltar förtroendet. Det ska inte vara valfritt att svara på sakliga frågor. Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons