”Kassan” blåste Eva på 25 000 kronor

Tyringe Eva, 59, i Tyringe blev sjukskriven från sitt jobb för utmattningsdepression. Sedan hamnade hon i ett moment 22 med Försäkringskassan, som förvärrade hennes sjukdom och dränerade henne på 25 000 kronor i förlorad sjukpeng.
Hässleholm • Publicerad 3 juni 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Bo Kastlund. Läkare Tyringe VC.
Bo Kastlund. Läkare Tyringe VC.

– Ett fruktansvärt exempel på paragrafrytteri och ohörsamhet från försäkringskassans handläggare mot en kvinna som gjort allt för att göra rätt för sig, säger distriktsläkare Bo Kastlund på Tyringe vårdcentral.

Eva jobbar heltid sedan många år på ett mindre företag i Hässleholm med ekonomi och personalhantering.

Han ville ha ett avstämningsmöte med Försäkringskassan, eftersom det gällde en längre sjukskrivning för Eva.

Eva fick antidepressiv medicin, som utökades. Efterhand blev hon långsamt bättre och i februari 2018 provade hon att börja jobba 25 procent.

I juni skulle Eva prova att gå upp till 50 procent tjänstgöring. Hon var fortfarande skör och spänd.

Eva blev bestört och kuratorn på vårdcentralen kontaktade Försäkringskassan för att förklara situationen.

Bo Kastlund hjälpte Eva att få saken prövad i omprövningsnämnden. I november kom nämndens besked att hon hade visat att hon hade jobbat mer än hon hade intyg för samt att Bo Kastlund inte hade uppdaterat intyget under sommaren.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.