Polisen: Försiktigt positiv utveckling i region Syd

Nyheter Under måndagen presenterades polismyndighetens lägesbild över utsatta områden. För region Syds del är den övergripande bilden försiktigt positiv, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Publicerad 3 juni 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisregion Syd.
Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisregion Syd.

– Vi ser en generellt uppåtgående trend i region Syd, om än inte så tydlig som vi skulle vilja se. Det betyder att vi är på rätt väg, och att det vi gör ger resultat, men att vi fortfarande har ett arbete att göra, tillsammans med våra kommuner, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd.

– Ett område som sticker ut och där vi ännu inte sett en positiv trend är Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal, det så kallade DDF-området i Helsingborg.

60 områden i Sverige bedöms av polisen som utsatta. 22 stycken ses som särskilt utsatta.  Det är en liten nedgång jämfört med år 2017, när den förra lägesbilden gjordes. Då bedömdes 61 områden vara utsatta, och 23 av dem särskilt utsatta.

Lägesbilden bygger på uppgifter från landets samtliga 97 lokalpolisområden. Alla lokalpolisområden har använt sig av samma metod och modeller för att kartlägga vilka problem som finns, var i områdena problemen är mest förekommande och vilka individer som orsakar dem.

– Vi kommer att fortsätta vårt arbete på inslagen väg – utifrån våra trygghetsmätningar och aktuella lokala lägesbilder. Våra medarbetare visar ett fantastiskt engagemang och vi vet att det på sikt kommer att ge goda resultat, säger Jarl Holmström.

Fakta:

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Borås

Norrby, Borås

Skäggetorp, Linköping

Vivalla, Örebro

Gottsunda, Uppsala

Källa: Polisen

Johanna StenbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.