Ungdomens hus kan byggas vid stadsparken

HÄSSLEHOLM Politikerna vill bygga om två befintliga villor vid Hässleholms stadshus, till en kostnad av runt 18 miljoner.
Hässleholm • Publicerad 3 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Här bakom skejtparken, i tegelhuset och det ljusblå huset, vill politikerna att Ungdomens hus ska skapas. 
Foto: Kristina Höjendal
Här bakom skejtparken, i tegelhuset och det ljusblå huset, vill politikerna att Ungdomens hus ska skapas. Foto: Kristina Höjendal

Efter många och långa utredningar har politikerna i kultur- och fritidsnämnden beslutat sig för att gå vidare med ett av de fyra alternativ som presenterats.

Och det blir inte Kyrkskolan, inte en ombyggnad inne på Hässleholms tekniska skola och inte en nybyggnation vid skolans idrottshall.

Istället faller valet på att bygga om och till två befintliga hus vid Hässleholms stadspark:

– Politikerna i nämnden prioriterade i samma ordning som styrgruppen, och då blev det en om- och tillbyggnad i stadsparken, säger kultur- och fritidschefen Anders Rosengren.

Placeringen benämns av arkitektfirman som klockren:

”Nära HTS, nära stan, nära skejtparken och nära Perrong 23. Detta gör att platsen på ett helt annat sätt än nybyggnationen och kyrkskolan redan kan tänkas vara etablerad som ungdomarnas plats” skriver den, och konstaterar att rummen kan bli en vacker blandning av gammalt och nytt.

Ytan skulle hamna på totalt 943 kvadratmeter och husen skulle innehålla en bred blandning av allt från kafé till skapande ateljéer, en scen, studierum och kontor åt minst nio anställda.

I dag håller kommunens AK-förvaltning (arbetsmarknad och kompetens) till i tegelbyggnaden.

Kyrkskolan stod egentligen högst på listan, men har valts bort eftersom politikerna har andra planer för huset.

Nu väljer man istället den blå byggnaden och tegelvillan.

I andra hand vill man ha Ungdomens hus i en nybyggnad bakom HTS, vilket i så fall beräknas kosta 21,6 miljoner kronor.

Kostnaden för att bygga om och till de befintliga husen är beräknad till 18,1 miljoner kronor. Byggkonsultens kalkyl har dock en osäkerhet på plus eller minus 30 procent. Därför ska nu förslaget utredas ytterligare.

– Kostnadsberäkningen är ytterst preliminär så vi måste gräva lite djupare i kostnaderna för att kunna redovisa dem för kommunstyrelsens arbetsutskott, säger Anders Rosengren.

När bygget kan ta fart är oklart.

Alliansen har visserligen en ospecificerad rad för Ungdomens hus i sitt budgetförslag, och beslut om budgeten för nästa år ska fattas på måndag den 10 juni. Men kostnadsberäkningen är enligt Anders Rosengren inte klar förrän efter sommaren och dessutom kommer det att krävas en ändring av detaljplanen för att få bygga om.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.