Annons

Vallskörden ser ut att bli helt normal

Osby/Östra Göinge Första vallskörden håller på att huggas eller är redan avklarad i våra trakter. Den ser helt normal och bra ut, enligt Hushållningssällskapet.
Osby • Publicerad 3 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Vallskörden började i Skåne omkring den 20 maj och ser ut att vara av god kvalitet.  ARKIVBILD
Vallskörden började i Skåne omkring den 20 maj och ser ut att vara av god kvalitet. ARKIVBILD

Vallskörden började omkring den 20 maj och börjar nu avslutas. Några har skördat tidigare, speciellt de som kände sig piskade för att de inte hade tillräckligt med foder till sina djur. Över lag är årets vallskörd normal i tiden.

– Vi har inga prognoser för mängd, men det ser bra ut så jag tror att det blir minst normal vallskörd, säger Ida Lindell på Hushållningssällskapet.

Annons

Hon säger att kvaliteten också ser bra ut. Vallen är både tät och hög. Den bestockades väl när det var kallt och har växt när det blev varmt.

– Vi har ett omvänt läge jämfört med hur det brukar se ut: det har regnat i östra Skåne, där det brukar vara torrt, medan det inte har kommit regn i västra Skåne, där det brukar regna.

Ida Lindell intygar att totalt sett ser det väldigt bra ut, både i höstsädesbestånden och vårgrödorna.

– Det är långt till skörd, men just nu ser bestånden lovande ut. Det behövs mer regn i västra Skåne och det börjar torka på lättare jordar, men vi ser inget nytt 2018 i antågande. Där det är fuktigt ser vi större svampangrepp än normalt, säger Ida Lindell.

För sockerbetor och po tatis ser det också normalt ut. Färskpotatis växer och plockas sedan ett litet tag, främst vid Sydkusten och på Bjärehalvön.

Jordgubbar är också på gång. Jordgubbarna började plockas på friland sista veckan i maj.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons