Annons

Så påverkas Skåne av dansk inrikespolitik

Danmark Möjligheten till en framtida tågförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, förutsättningarna för regionalt samarbete över sundet, och vägavgifter för svenskar som kör i Danmark.
Publicerad 5 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Möjligheten till en framtida tågförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, förutsättningarna för regionalt samarbete över sundet, och vägavgifter för svenskar som kör i Danmark. Det är frågor i den danska inrikespolitiken som får följdverkningar i Sverige och inte minst Skåne.

• Den sittande danska regeringen (Venstre, Konservative och Liberal Alliance) och Dansk Folkeparti har gjort upp om att flytta makten över sjukvården till stat och kommun och avskaffa regionerna som politisk instans. Det skulle innebära förändrade förutsättningar för samarbetet över Öresund, där regionerna hittills varit viktiga aktörer på båda sidor. Socialdemokratiet vill däremot inte förstatliga sjukvården.

Annons

• Regeringen och Dansk folkeparti enades 2017 om att införa vägavgifter för utländska fordon från år 2020. Socialdemokratiet planerar dock inte att riva upp beslutet, trots kritik mot att det är oklart hur det ska genomföras.

• Den danska regeringen vill genomföra en screening för att avgöra om Kustbanan mellan Köpenhamn och Helsingör ska byggas om från regionaltågstrafik till pendeltågstrafik med S-tåg. Det skulle i så fall kunna sätta käppar i hjulet för en tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör – något den svenska och danska staten för närvarande undersöker möjligheterna för – eftersom det skulle innebära att det blir omöjligt att köra vanliga tåg på sträckan.

News Öresund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons