Annons

Fort­satt kris för Liberalerna i SCB

Opinion Mät­ningar mel­lan val­re­sul­tat är egent­li­gen rätt oin­tres­santa.
Opinion • Publicerad 7 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Mät­ningar mel­lan val­re­sul­tat är egent­li­gen rätt oin­tres­santa. Den senaste mät­ningen från SCB är i nå­gon mån ett un­dan­tag. Dels på grund av att den in­träffar ef­ter ett Eu­ro­pa­val med en viss makt­för­skjut­ning och dels för att den be­kräftar att Liberalerna går in i valet av ny par­ti­le­da­re un­der riks­dags­spärren, vilket kan på­verka vem de väljer. Det måste vara nå­gon som kan ge en tyd­ligare bild av vad Liberalerna står för, el­ler att döma av siff­rorna in­leda ett för­ny­el­se­ar­be­te av po­li­ti­ken.

Kanske gynnar detta Nyamko Sabuni snarare än Erik Ul­len­hag: den senare kan kännas ”för snäll” för ett par­ti i kris och det är för­mod­li­gen frestande för Liberalerna att testa vilket väl­jar­stöd som nå­gon som ligger när­ma­re Mo­de­raterna än den ”snäll­ism” som Liberalerna an­klagades för när de fort­fa­ran­de hette Folk­par­ti­et ger.

Annons

Man kan fun­dera på om det finns en grupp väl­ja­re som har varit mot­vil­liga SD-sym­pa­ti­sörer och egent­li­gen vill rösta på ett an­nat ”hårda-tag”-par­ti om det finns möj­lig­het. Att Kristdemokraterna stjäl väl­ja­re från SD tyder på det. KD kan vara lyck­liga över re­kord­siff­ran 13 pro­cent. Så högt väl­jar­stöd har de inte varit i när­heten av se­dan Alf Svens­sons tid. Å andra si­dan är det olyck­ligt för dem att de rusar ef­ter ett val och inte före. Vad de får i mät­ningar nu säger lite om vilka chanser de har i nästa riks­dags­val, även om det är för­del­ak­tigt att vara i op­po­si­ti­on och slippa bära hund­hu­vudet för den gångna man­dat­pe­ri­oden.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons