SD: Ingen skattehöjning

HÄSSLEHOLM Sverigedemokraterna i Hässleholm vill bevara både Magnarpskolonin och Vanneberga skola, däremot dra ner på Europaforum och elevassistenterna i skolan. Med hårdare krav på nyanlända behöver inte heller skatten höjas, menar de.
Hässleholm • Publicerad 7 juni 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Hanna Nilsson (SD) vill inte höja skatten - däremot bevara både Vanneberga skola och Magnarpskolonin i nästa års budget.
Foto: Arkiv
Hanna Nilsson (SD) vill inte höja skatten - däremot bevara både Vanneberga skola och Magnarpskolonin i nästa års budget. Foto: Arkiv

På fredagen presenterade Hanna Nilsson (SD) och Ulf Berggren (SD) sitt alternativ till hur pengarna ska fördelas under nästa år. Kommunens största parti tar redan i punkt ett avstånd från en skattehöjning. Detta samtidigt som såväl alliansen som S, V och MP samt Centerpartiet har sett sig nödgade att höja skatten med totalt mellan 80 öre och en krona de kommande två åren, för att få ihop den kommunala pengabörsen.

– Det viktigaste för oss har varit att inte höja skatten, säger Ulf Berggren.

– Vi måste förändra vår verksamhet och vi är på god väg. Att då börja höja skatten är inte rätt sätt. Det gynnar inte Hässleholm att ha en av de högsta skattesatserna i Skåne, menar Hanna Nilsson.

Istället får socialnämnden ett kraftigt minskat anslag. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden tvingas också röra sig med mindre och pengarna till fiberutbyggnadsprojektet mer än halveras:

– Vi omprioriterar invandringsrelaterade kostnader och tar bort integrationsprojekt för att istället lägga mer krav på individen, säger Hanna Nilsson.

Hur det rent konkret ska gå att göra sägs det mindre om, då denna grupp liksom andra under vissa omständigheter har rätt till socialbidrag, men SD vill ställa högre krav på att nyanlända lär sig svenska liksom att de själva ordnar bostad.

– Vi är väldigt frikostiga med stöd men vill lägga mer ansvar på individen, säger Hanna Nilsson, som också konstaterar att en stramare linje kanske skulle få fler att inte välja Hässleholm.

Vad gäller fibersatsningen bromsas nya utbyggnader till förmån för efteranslutningar i befintligt utbyggda områden, i SD:s budget.

Mötesplats Ljungdala läggs ner när det nya Ungdomens hus står klart och in i lokalerna flyttas istället en jourskola för utåtagerande barn och ungdomar med större behov av stödinsatser:

– Barn- och utbildningsnämnden anställde 100 assistenter bara det senaste året. Det kostar femtio miljoner, bara det. Vi vill att det ska bli lugn och ro i skolorna och ge lärarna möjlighet att förflytta de elever som inte fungerar i vanliga klasser, förklarar Ulf Berggren.

I förslaget, som kommer att behandlas på måndag, finns även en renovering av Vanneberga skola med – alltså en räddning av skolan i elfte timmen. Nu riktar partiet en känga åt S, som lagt en motion om att rädda skolan men nu inte har med den i sitt budgetförslag:

– Vi blev förvånade, vi har ju suttit och väntat på deras motion, säger Hanna Nilsson som menar att partierna tillsammans skulle ha kunnat rädda kvar byskolan.

Några samtal i frågan har inte kunnat ske, säger Ulf Berggren:

– Jag ställde en fråga direkt efter valet om vi kunde prata, men hann inte ställa den färdigt innan Lena Wallentheim svarade nej.

Skolan har 60 elever och bara 1,6 kilometer till Furutorpskolan.

Är den ändå värd att bevara?

– Det viktiga är att vi har kvar skolan, sedan får vi låta förvaltningen bedöma behovet. Det går kanske att använda den till något annat, som en förskola, men grundtanken är att ha kvar den som skola: det har vi gått till val på, säger Hanna Nilsson.

I övrigt betonar partiet hur viktigt det är att fortsätta på den inslagna vägen och spara:

– Vi har tagit bort saker som vi egentligen vill satsa på, men vi når ändå enprocentsmålet med ett överskott på 35 miljoner kronor nästa år, förklarar Hanna Nilsson och Ulf Berggren.

Delar av övriga punkter i SD:s budget:

q Magnarpskolonin bör antingen kunna drivas av en kommunal stiftelse eller säljas till det kommunala bolaget Hibab.

q Varm mat återinförs åt de äldre som så önskar.

q Fler utflykter åt de äldre i daglig verksamhet.

q Politikerarvodena ska frysas under hela mandatperioden och partistöden dras ner.

q Kommunen ska i egen regi driva en förskola som har öppet på obekväma tider.

q Summercamp återinförs.

q Kommunen bygger en ny hästsportanläggning som föreningarna kan hyra in sig i.

q Europaforum arrangeras enbart de år det är val till EU-parlamentet. Arrangemanget kostar i dag kommunen 1,1 miljoner årligen.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.