Annons

Kan­ske är en­sam­het en po­li­tisk fråga

Opinion Allt fler unga känner sig en­samma och so­ci­alt iso­le­rade, en­ligt en stu­die som BBC gjort i sam­ar­be­te med brit­tis­ka uni­ver­si­tet.
Opinion • Publicerad 8 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Allt fler unga känner sig en­samma och so­ci­alt iso­le­rade, en­ligt en stu­die som BBC gjort i sam­ar­be­te med brit­tis­ka uni­ver­si­tet. Vi ser ex­em­pel på sam­ma sak här hem­ma: per­soner mel­lan 16 och 24 år känner sig till och med en­sammare än äld­re. Det handlar om ofri­vil­lig en­sam­het: sådant som tär på psy­ke och väl­be­fin­nan­de.

I Stor­bri­tan­ni­en tar man en­sam­heten på all­var som sam­hälls­pro­blem och som po­li­tisk fråga, inte minst efter­som det var den fråga par­la­ments­le­da­moten Jo Cox jobbade med in­nan hon blev mördad. Till min­ne av henne har kampen mot en­sam­het fort­satt.

Annons

I Sverige har vi inte kommit lika långt. Där ser man fort­fa­ran­de i stor ut­sträck­ning ofri­vil­lig en­sam­het som en pri­vat fråga för in­di­viden. Men om en­sam­het är ett så stort pro­blem att det kostar sam­häl­let tid och pengar bör det ses som en po­li­tisk fråga. Rök­ning och övervikt orsakar för­sämrat häl­so­till­stånd och det ser sam­häl­let inga pro­blem med att för­söka be­kämpa.

Kom­muner borde kun­na vända sig till ny­in­flyt­tade med in­for­ma­ti­on om var man vänder sig för olika sorters ser­vi­ce, in­klu­si­ve so­ci­ala ak­ti­vi­teter för den som vill få möj­lig­heten att träffa vänner på orten de flyttat till. Man ock­så para ihop unga med en­samma äld­re: en an­nan över­re­pre­sen­te­rad grupp för ofri­vil­lig en­sam­het. En­sam­het är ett stort sam­hälls­pro­blem med en en­kel, bil­lig och kon­struk­tiv lös­ning.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons