Annons

M/KD valde SD igen

Le­da­re Att inte bara M och KD utan ock­så L i Sva­löv valt sam­ar­be­te med SD före al­li­ans­sam­ver­kan är upp­se­en­de­väc­kan­de.
Opinion • Publicerad 8 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Ted­dy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M) och Aase Jönsson (KD). 				         Foto: Roger Sunesson
Ted­dy Nilsson (SD), Angelie Fröjd (M) och Aase Jönsson (KD). Foto: Roger Sunesson

Dagen före na­tio­nal­dagen be­stämde sig Mo­de­raterna, Kristdemokraterna och Liberalerna (!) i Sva­löv för att de­fi­ni­tivt över­ge det gnisslande al­li­ans­sam­ar­be­tet och istäl­let föra fram en sve­ri­ge­de­mo­krat som ny kom­mun­sty­rel­se­ord­fö­ran­de. Att det blev Ted­dy Nilsson, som på so­ci­ala me­di­er liknat C-le­da­ren An­nie Lööf vid en lands­för­rä­da­re, gör inte Mo­de­raternas och Krist­de­mo­kra­ter­nas ställ­nings­ta­gan­de lättare att för­stå. Möj­li­gen har de tagit in­tryck av att KD:s EU-par­la­men­ta­ri­ker Sara Skyt­te­dal kallat An­nie Lööf för Quis­ling.

Det här in­ne­bär att Sva­löv blir den fjär­de kommunen med en SD-po­li­ti­ker som ord­fö­ran­de i kom­mun­sty­rel­sen ef­ter Hör­by, Bro­möl­la och Söl­ves­borg. Även om par­ti­sek­re­te­ra­rna i M och KD ut­trycker miss­nö­je står det allt­mer klart att det finns många i de båda par­tierna, särskilt i Skåne, som inte har nå­got emot att sam­ar­beta med SD.

Annons

I Staffanstorp valde ju Mo­de­raterna med Christian So­nes­son i spetsen bort Alliansen, som hade ma­jo­ri­tet, för att istäl­let styra till­sam­mans med SD. Mo­de­raternas tve­ty­diga in­ställ­ning visas av att So­nes­son no­mi­nerats till (och valts in i) SKL:s be­red­ning för kul­tur och fri­tid och allt­så där­med re­pre­sen­terar Mo­de­raterna i hela Kommunsverige. Hade M-led­ningen verk­li­gen velat ta av­stånd från lo­kalt SD-sam­ar­be­te skulle själv­fal­let inte So­nes­son fått den platsen.

Som en för­klar­ing till att ge SD poster som kom­mun­sty­rel­se­ord­fö­ran­de har an­getts att par­tiet är det största i Sva­lövs kom­mun. Men med det re­so­ne­manget skulle Socialdemokraterna ha haft den ledande rollen i näs­tan alla kom­muner, efter­som S ti­digare varit största par­ti i alla kom­muner med någ­ra en­sta­ka un­dan­tag. Så har det ald­rig fun­gerat.

Det ar­gu­mentet håller allt­så inte. Det handlar all­tid om att skapa ma­jo­ri­teter, och om M och KD känner störst po­li­tisk ge­men­skap med SD så måste de stå för det. Men det bäddar inte för fram­ti­da al­li­ans­sam­ar­be­te.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons