Annons

Många bud­get­för­slag

Ledare Med fem olika budgetförslag på måndagens fullmäktige kan omröstningarna bli kaotiska. Återremiss för kompromisser kan bli lösningen.
Opinion • Publicerad 8 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Lars Johnsson (M) kan få svårt att få igenom sin budget på måndag.					          Arkivbild
Lars Johnsson (M) kan få svårt att få igenom sin budget på måndag. Arkivbild

På mån­dag ska kom­mun­full­mäk­tige vid en re­kord­ti­dig tid­punkt anta nästa års bud­get. Ut­ö­ver det som kallas kom­mun­sty­rel­sens för­slag, som M, KD och L står bak­om, finns det på bordet fyra al­ter­na­tiva för­slag med del­vis helt olika in­rikt­ning. Om en hel bud­get ska klubbas i ett klubb­slag som de senaste åren kan det gå pre­cis hur som helst.

S har till­sam­mans med MP och V ett för­slag som in­ne­bär sam­ma skat­te­höj­ning, 50 + 50 öre, som KS. C har en egen bud­get och vill höja lite mind­re, 40 + 40 öre, me­dan SD och Folkets Väl inte vill höja skatten alls.

Annons

För att få ihop siff­rorna lägger SD som van­ligt ut helt ore­a­lis­tiska be­spa­ringar på över 40 mil­joner kro­nor på ”in­vand­ringens kost­nader” utan spe­ci­fi­ka­tioner. Det är un­ge­fär vad 40 öres skat­te­höj­ning ger.

När det gäller kost­naderna är det inget par­ti som vill dra ned så myc­ket på verk­sam­heterna som rest­al­li­ansen som styr. Nor­malt för­litar sig Lars Johnsson (M) på att SD ger stöd till hans kon­stel­la­tion, men det är inte sä­kert att SD gör det nu. Kan de verk­li­gen rösta ja till en bud­get som för­ut­sätter skat­te­höj­ning?

Om SD får stöd av Folkets Väl, vilket är san­no­likt, har det bud­get­al­ter­na­tivet störst stöd – 20 man­dat. S-al­ter­na­tivet har 19 man­dat bak­om sig, me­dan KS-för­sla­get bara samlar 17 man­dat. Cen­ter­par­ti­ets fem man­dat kan allt­så bli tun­gan på vågen, om SD står för sitt för­slag och inte röstar för KS.

Om å andra si­dan olika del­för­slag bryts ut till om­röst­ning finns det klara ma­jo­ri­teter för att rusta upp Sös­da­la sim­hall och att stoppa ned­drag­ningen på kul­tur- och fri­tids­om­rå­det. Även att be­gränsa be­spa­ringarna på so­ci­al­nämndens om­rå­de verkar kun­na få ma­jo­ri­tet.

Om inte Lars Johnsson har för­säkrat sig om SD:s stöd före sam­man­trä­det lutar myc­ket åt att det blir åter­re­miss. Det finns inget starkt skäl för att ta bud­geten i bör­jan av juni, och Johnsson har ju ofta pratat om att han önskar sam­för­stånd. Det kan han visa på mån­dag ge­nom att öppna för kom­pro­missande under sommaren.

Yng­ve Sunesson.
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons