Foto: TT

Slog efter missnöje med skolgång – döms

Östra Göinge Mannen var missnöjd med hur hans tonåriga barn skötte skolgången och att de ägnade för mycket tid åt sina telefoner.
Nu döms han för tre fall av misshandel till fängelse och skyddstillsyn.

Den första händelsen inträffade i mitten av mars.
Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Östra Göinge, attackerade då ett av sina barn i hemmet med slag i huvudet och på överkroppen samt sparkar mot benen enligt domen.
Han har beskrivit att han bland annat var irriterad över att barnen använder sina telefoner för mycket, ägnar sociala medier för mycket tid och lyssnar på hög musik. Nämnda förehavanden menar han har påverkat deras skolgång negativt.
Samma dag ska han även ha slagit itu en fönsterruta, en dator och två mobiltelefoner.
Polis tillkallades och mannen greps på platsen.

Några veckor senare, i början av april, inträffade en liknande händelse. Mannen tappade då humöret och misshandlade två i familjen med flera slag och strupgrepp. Han bet dessutom en av familjemedlemmarna i armen. Även här ska barnens skolgång och nyttjande av telefoner ha legat till grund för misshandeln. Därefter greps mannen av polis och häktades dagarna därpå.

Under rättegången har mannen medgett att han nyttjat visst våld vid händelserna, men även hävdat att han inte visste att han begick en brottslig handling i samband med den första händelsen.
Tingsrätten bedömer att familjens beskrivningar av händelseförloppet är tillförlitliga i båda fallen och lägger inte heller någon vikt vid att mannen uppgett att han inte visste att han begick brottsliga handlingar.

Tingsrätten tar dessutom i beaktande att våldet utövats mot närstående, vilket bedöms som försvårande. Därför dömer de honom till en månads fängelse och skyddstillsyn.
Eftersom mannen suttit häktad i en dryg månad anses fängelsestraffet verkställt.
Mannen var även åtalad för olaga hot i samband med händelsen i början av april. Den åtalspunkten frikänns han ifrån eftersom tingsrätten menar att ord står mot ord.

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...