Annons

Byg­de­gårdarna är som Lena Nyman, en­ligt Lööf

Opinion Byg­de­gårdarna är ett bra ex­em­pel på att ett ak­tivt lo­kalt fö­re­nings­liv gör stor skill­nad.
Opinion • Publicerad 11 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ny­li­gen firade Byg­de­gårdarnas Riksförbund sitt 75-års­ju­bi­le­um. Fi­ran­det skedde i sam­band med för­bunds­stäm­man som hölls i Vär­na­mo. Nära Vär­na­mo byggdes för hela 100 år se­dan den första byg­de­gården av ung­domar i SLU (nu­me­ra CUF) som inte hade nå­gon­stans att träffas. Det var Ås fö­re­nings­gård där ju­bi­le­ums­ban­ketten på kvällen se­dan hölls.

Att för­bun­det firade ”bara” 75 år be­ror på att det var då för­bun­det bildades. Då hade till­räck­ligt många byg­de­gårdar byggts runt om i landet för att det skulle var in­tres­sant. I dag har an­talet ökat till över 1 400.

Annons

På stäm­man höll C-le­da­ren An­nie Lööf, som var på hem­ma­plan i dub­bel be­mär­kel­se, hög­tids­talet.

Hon på­minde om att för 75 år se­dan kom Ast­rid Lindgrens första bok ut. Byg­de­gårdarna har ge­nom åren spelat en vik­tig roll för böckers sprid­ning på lands­bygden.

För 75 år se­dan föddes ock­så Lena Nyman, den mång­si­diga skå­de­spe­la­ren som spelat för både Ing­mar Bergman och Tage Danielsson. Hon hade allt­så ett oer­hört brett re­gis­ter.

Det tyckte An­nie Lööf stämmer väl in ock­så på byg­de­gårdarna. Ge­nom fö­re­drag, tea­ter och kul­tur har hela världen kommit till lands­bygden, där de flesta byg­de­gårdar finns. De har ock­så haft och har stor be­ty­del­se vid ka­ta­strofer som stormen Gud­run och stora bränder.

Byg­de­gårdarna är ett bra ex­em­pel på att ett ak­tivt lo­kalt fö­re­nings­liv gör stor skill­nad.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons