Annons

Det drar ihop sig till fest

Hässleholm • Publicerad 11 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För faktum är att PRO i Vinslöv har blivit en förebild för många andra föreningar. Verksamheten i Vinslöv har gett eko på distriktsnivå.

– Vi har en otroligt aktiv styrelse på tolv medlemmar och 368 medlemmar varav de flesta är aktiva., säger Marianne Nilsson, ordförande i föreningen.

Annons

– Och vi har aldrig problem med rekryteringen när det till exempel gäller styrelseledamöter. Vi har också en bred verksamhet där vi försöker erbjuda det som många efterfrågar, säger Marianne Nilsson, ordförande.

– Nu kommer jag med strömmen! Kaj Nordkvist, föreningens sekreterare, kommer farande med en viktig dosa under armen. Strömmen som ser till att underhållningen under sommarfesten ska fungera.

108 personer är anmälda till begivenheten som drar igång sen eftermiddag och håller på till långt framåt kvällen.

Kaj med strömmen är sekreterare i föreningen och är stolt över föreningens verksamhet.

Och det är mycket som står på föreningens program. Något av det populäraste är naturvandringarna på tisdagarna, som just nu har sommaruppehåll.

– Ofta är vi så många som 60-65 personer som åker iväg till någon plats där vi promenerar tre kilometer för att sedan fika tillsammans, säger Kaj Nordkvist belåtet.

Förutom detta finns det en rad kurser och fysiska aktiviteter bland utbudet.

– Hos oss sysslar vi med friskvård och gemenskap, fortsätter Marianne Nilsson och visar oss runt i huset med tillhörande tomt som de hyr av kommunen.

– Här får man många kramar och man kan faktiskt säga att vi är som en enda stor familj.

Den här dagen är det karlarna, tolv till antale som ser till att de fyra tältten kommer på plats.

Annons

I köket har det stökats med alla de tillbehör som hör till en sommarfest. Kylskåpen och fyllda med lax, gräddfil och sill.

På bänkarna står jordgubbar och på golvet finns lådvis med färskpotatis som väntar på att bli skalad.

Sommarfesten uppskattas av många. 108 anmälda till årets fest är en rekordsiffra. I augusti är det dags för grillfest som också den är mäkta populär.

Men det är inte bara friskvård, gemenskap och fester.

Viktiga är inte minst de kurser som hålls i datakunskap.

Kunskaper som är viktiga för att äldre människor inte ska känna sig isolerade från ett allt mer datoriserat samhälle, konstaterar Kaj Nordkvist.

– Nu pratas det mycket om det kontantlösa samhället. Vi är så glada över att ha en bank här i Vinslöv som fortfarande hanterar kontanter.

PRO-huset är med den generösa tomten är viktigt för verksamheten. Där är aktiviteter varje dag i veckan utom under helgerna.

– Jag vill påstå att vi gör en viktig samhällsinsats, säger Marianne Nilsson.

– Många äldre kan känna ensamhet och isolering, något vi verkligen vill och kan motverka. Här är lite slitet, men lokalerna passar oss bra.

Annons

Månadsmötena får dock hållas i Hedbergshuset. Man är helt enkelt för många och får inte plats i PRO-huset.

Något som ligger framöver och som också brukar uppskattas är Äldredagen i Sjögläntan. I år arrangeras den speciella dagen den 15 augusti.

bild 1/3
Bertil Lindskog trollar fram stolar på löpande band. Tar emot gör Krister Persson. Foto: Sofia Åström
Kaj Nordkvist och Bertil Lindskog blickar ut över festplatsen. Foto: Sofia Åström
Bertil Lindskog trollar fram stolar på löpande band. Tar emot gör Krister Persson. Foto: Sofia Åström
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons