Arbetar med lågaffektivt bemötande

Hässleholm – Alla barn gör så gott de kan, anser socialrådgivaren Rasmus Grip.
Hässleholm • Publicerad 12 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Elof-teamet arbetar med lågaffektivt bemötande för att få tillbaka barnen till skolan – en metod som spridits på bred front in i skolans värld de senaste åren. Upphovsmannen är psykologen och föreläsaren Bo Hejlskov Elvén, som menar att människor som kan uppföra sig också gör det. Om någon misslyckas med detta, beror det på att hon inte haft rätt förutsättningar för att leva upp till omgivningens förväntningar och krav.

– Man kan inte ändra på barnet, bara på omgivningen. Det skapar förutsättningar för att lyckas, menar han.

I början av året beskrev tidningen Skolvärlden hur antalet hot- och våldsincidenter fullständigt exploderat på en grundskola i Stockholm sedan ledningen infört lågaffektivt bemötande. Det ledde till att metoden ifrågasattes från flera håll. Heljskov försvarade sig och menade att den ger verktyg för att hantera situationer, inte att man ska göra ingenting.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.